Samen met het bedrijf, groeit ook het kantoorafval. Waar het thuis zo simpel is om afval te scheiden, kan het op kantoor best ingewikkeld lijken. Verschillende afdelingen voorzien van de juiste prullenbakken, uitzoeken welke afvalstromen er voorkomen in het bedrijf. Het voelt als veel werk, maar het kan ook veel opleveren.

Wat kan afval scheiden opleveren?

Door slim om te gaan met afval kan je geld besparen, maak je je collega’s bewust van hun afvalgebruik en werk je mee aan een duurzamer klimaat. Daarnaast zijn bedrijven wettelijk verplicht om afval te scheiden. Zo mag papier en karton, folie, puin en klein chemisch afval helemaal niet bij het restafval terecht komen. Ik heb een aantal tips verzameld om je op weg te helpen met de afvalinzameling op kantoor. En kom je er na deze tips nog niet helemaal uit? Dan kom ik gratis bij u langs om te helpen.

Tip 1: Creëer een gezamenlijk doel

Afval scheiden begint met bewustwording. Een veelgehoord argument is nog steeds ‘het komt uiteindelijk toch op dezelfde hoop terecht’. Soms gebeurt het inderdaad dat apart ingezameld afval (bijvoorbeeld plastic) alsnog op de restafvalstapel terecht komt, maar dat is een uitzondering. We zamelen afval apart in zodat het gerecycled kan worden en er nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Zo gaan er geen grondstoffen verloren en werken we langzaam toe naar een circulaire economie. Leg aan collega’s uit waarom het belangrijk is om afval te scheiden, zodat er een gezamenlijk doel ontstaat, en complimenteer en motiveer elkaar. Op deze manier zal het scheiden snel geïntegreerd zijn in het dagelijkse kantoorleven.

It’s all about the money

En dan is er altijd nog het financiële voordeel. Hoe beter het afval van elkaar gescheiden wordt, hoe kleiner de stroom restafval is. Restafval is de duurste afvalsoort om af te voeren, omdat het niet meer verwerkt wordt en meteen de verbrandingsoven in gaat. Gescheiden afval laten afvoeren is bijna altijd goedkoper dan als je alles als restafval aanbiedt.
Zo houd je het volume restafval laag, wat je terug gaat zien in de cijfers. Zeg maar gedag tegen hoge facturen!

Tip 2: Plaats de afvalbakken strategisch

Door het gebrek aan de juiste faciliteiten lukt het scheiden van afval op kantoor vaak niet. We houden als mensen nu eenmaal van gemak en nemen genoegen met de voor ons afval dichtstbijzijnde prullenbak. Daarnaast is onze agenda al overvol en als je constant op zoek moet naar de juiste prullenbak, kost dat tijd. Kostbare tijd. Als de prullenbakken op een vaste, centrale plaats staan, waar iedereen goed bij kan, wordt het scheiden een stuk makkelijker. Geef daarnaast bijvoorbeeld met borden en/of kleuren aan welke prullenbak voor wat is, zodat daar geen twijfel over kan bestaan. Het loont om restafvalbakken naast bureaus weg te halen, zodat je in haast en achteloosheid niet alsnog alles bij het restafval gooit. Zet hier in plaats van een restafvalbak een papierbak neer. Papierafval sluipt er op kantoor namelijk snel in en zo kan je het makkelijk scheiden.

Tip 3: Laat de afvalbakken regelmatig legen

Niets zo frustrerend als een volle prullenbak. Doe jij zo je best om het in de juiste bak te gooien, past het er niet meer bij.  Dan ben je genoodzaakt om het alsnog in de verkeerde bak te gooien en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zonde van alle moeite en je voelt je er waarschijnlijk ook nog eens slecht door. Maak het jezelf en je collega’s makkelijk door de bakken regelmatig te laten legen.

Tip 4: Breng de afvalstromen in kaart

Welke afvalbakken er geplaatst moeten worden is in ieder bedrijf anders. Daarom is het belangrijk om eens goed te kijken welke soorten afval er het meest voorkomen in jouw werkomgeving. Op kantoor komen over het algemeen de volgende afvalstromen het meest voor:

 

Papier en karton

Papier en karton wordt al goed gescheiden op de meeste kantoren in Nederland. Bij elke printer vind je vaak een papierbak en soms staat er zelfs een kartonpers op het buitenterrein. We zijn goed bezig dus! Toch zijn er nog een aantal zaken waar op gelet kan worden. Vervuild papier en karton kan bijvoorbeeld (nog) niet gerecycled worden en hoort dus bij het restafval. Denk hierbij aan lege pizzadozen, met pizzaresten en vetvlekken of papieren koffiebekers die nog niet helemaal leeg zijn. Als vervuild papier of karton alsnog bij het papier- en kartonafval wordt gegooid kan het de rest vervuilen, waardoor al het afval niet meer gerecycled kan worden. Onder papier- en karton afval hoort onder andere printpapier, kantoorpapier, enveloppen, tijdschriften, kranten, reclamedrukwerk en folders, kartonnen dozen en inpakpapier. Vergeet ook de kleine papier- en kartonproducten niet,  bijvoorbeeld wc-rollen, paperclipdoosjes en post-its. Voor vertrouwelijke documenten geldt een andere inzameling.

GFT

Organisch afval afvoerenIn een kantooromgeving denk je niet snel aan groente-fruit en tuinafval. Toch komt dit ook veel voor.
Denk maar aan planten en bloemen om het kantoor op te fleuren, etensresten die na de lunch in de restafvalbak worden gegooid, koffieprut en afval uit de bedrijfskantine of keuken. Zonde om dit niet apart in te zamelen want het kan worden gebruikt voor het maken van biogas en compost.

 

PMD

Plastic, metaal en drinkverpakkingen (pmd) worden particulier steeds meer ingezameld. Op kantoor wordt dit vrijwel nog niet gedaan, maar Wastenet is aan het onderzoeken of dit in de toekomst mogelijk is.

 

Plastic foliePlastic folie inzamelen

Plastic folie wordt veel gebruikt bij het verpakken en inpakken van dozen. Folie is beschermend en wordt gebruikt om producten zonder schade van A naar B te vervoeren. Plastic folie kan gescheiden worden ingezameld in een foliezak. De zakken worden samen met een papier/karton container afgevoerd. Gerecycled folie kan worden omgezet in energie of er kunnen weer nieuwe grondstoffen van worden gemaakt.

 

Klein chemisch afval

Lampen, TL-buizen, lege batterijen, rookmelders, toners en inktcartridges. Het valt allemaal onder klein chemisch afval. Een goede inzameling hiervan is belangrijk, want het zijn erg milieuonvriendelijke producten.

 

Flessenglas scheiden inzamelen

Flessenglas

Deze vorm komt vaak niet in grote mate voor op kantoor, maar is toch interessant om te noemen. Glas is namelijk 100% recyclebaar. Dus gooi de flessen wijn van de vrijdagmiddagborrel niet bij het restafval, maar gooi ze in de glasbak. Wat wél bij het restafval mag zijn thee- en drinkglazen. Deze hebben een ander smeltpunt en kunnen dus niet gerecycled worden zoals flessenglas.

 

Tip 5: Voorkomen is beter dan genezen, kantoorafval verminderen

Helemaal geen afval produceren is in de huidige maatschappij niet mogelijk. Toch is het slim om als bedrijf goed te letten op de hoeveelheid afval dat geproduceerd wordt. Dit is namelijk beter voor het milieu en als er minder afgevoerd moet worden, hoeft er ook minder betaald te worden! Doe inspiratie op door te lezen over afvalvrije kantoren, kijk uit met het onnodig printen van documenten en kies waar mogelijk voor duurzame producten die een langere levensduur hebben. En als je toch onderzoek doet naar het afvalvolume en de verschillende afvalstromen binnen kantoor, koppel dit dan terug naar je collega’s, zodat zij inzicht krijgen in hun eigen afvalverbruik.

Bonustip: Schakel Wastenet in

Zoals eerder in dit artikel al is aangegeven komen wij graag langs bij u op kantoor om  de afvalstromen in kaart te brengen en te laten zien waar er bespaard kan worden (en dit is ook nog eens gratis!). Wij zijn in te zetten als afvalmanager en nemen alle afvalzorgen uit handen. Wij regelen het onderzoek, de containers, de afvoer en zoeken naar de voordeligste prijs. Ons landelijk netwerk van meer dan 50 inzamelaars zorgt ervoor dat wij per afvalsoort de beste inzamelaar kunnen vinden die dit tegen het laagste tarief kan verwerken. Kunt u ook een afvalmanager op kantoor gebruiken?

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

[instagram-feed layout=grid]

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur