Organisch afval
Organisch afval, ook wel ook wel GFT-afval of Swill genoemd, bestaat uit gekookte en ongekookte voedselresten die vrijkomen uit restaurants en bedrijfskeukens. Door organisch afval apart van het restafval te houden kan duurzame bio-brandstof en meststof worden gemaakt.
Daarnaast is organisch afval zwaarder dan restafval. Wanneer het afval wordt ingezameld als restafval zal het gewicht te hoog worden en volgt er vaak een naheffing. Door organisch afval op de juiste manier in te zamelen kan dit onderaan de streep een besparing opleveren.
Wat valt niet onder organisch afval
Papier (zeer kleine hoeveelheden mag wel)
Karton
As (uit asbakken)
Kaaskorsten met plastic
Kauwgom
Kurk
Hout
Kattenbak korrels
Overig bedrijfsafval
Gevaarlijk afval
De inzameling van organisch afval
Organisch afval wordt ingezameld in rolcontainers of in grote kunststoffen kuubskisten. Vanwege de HACCP richtlijnen, worden containers altijd omgewisseld voor schone containers. De afmeting van de container is meestal afhankelijk van de plaats van de rolcontainer. Wanneer er beperkt ruimte is in de keuken wordt er vaak gekozen voor kleine rolcontainers welke vaker worden geleegd. Wij bekijken graag uw situatie om een passend advies te geven welke rolcontainer en welke inzamelfrequentie bij uw bedrijf past.
Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter op onze website.
120L rolcontainer
Wekelijks omgewisseld
Kuubskisten
Palletbox met deksel
Afzetcontainer
Voor grote partijen
Kies voor duurzaam, zonder na te denken over afval
Gratis scan van de
huidige situatie
Passend advies
en offerte
Wij regelen de
overstap
Uw afvalzaken
geregeld
Zet direct de eerste stap »
De recycling van organisch afval
Organisch afval kan goed worden gerecycled. Na de inzameling gaat het afval naar een vergister, waar schadelijke bacteriën, door verhitting, worden gedood.
Bij dit proces komt onder andere biogas vrij. Biogas is een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen.
Na het vergisten blijft er nog zo’n 90% van de massa over. Dit digestaat wordt gebruikt als meststof. Tuinders en landbouwbedrijven gebruiken deze vruchtbare meststof om gewassen te laten groeien. Deze gewassen komen uiteindelijk weer in de keukens terecht en zo is de cirkel rond.