Aardappelschillen, etensresten, koffieprut en snoeiafval. We zamelen groente -, fruit- en tuinafval steeds vaker gescheiden in. In 2017 werd al 57 procent van het afval in huishoudens gescheiden ingezameld en ook bij bedrijven wordt organisch afval vaak apart ingezameld. Een goede ontwikkeling, want als gft-afval bij het restafval terecht komt, kan het niet meer apart verwerkt worden en wordt het verbrand. Zo gaan er circulaire kansen verloren.

Gft afval recycling

Het afval uit de keuken, bedrijfskantine of tuin kan namelijk vergist of gecomposteerd worden, waardoor het weer terug in de natuur belandt. Zo draagt de verwerking van gft-afval bij aan minder CO2 uitstoot en het behoud van grondstoffen. Daarnaast wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van gft-afval. Onderzoeksorganisatie TNO zoekt uit of er eiwitten te winnen zijn uit gft afval met behulp van insecten en kan gft ook als grondstof voor chemie dienen.

Wat gebeurt er nu met het ingezamelde GFT afval ?

Nadat de groene containers zijn opgehaald wordt het naar een tussenlocatie gebracht. Hier komt het in een sorteermachine die alles wat er niet in past uithaalt. Denk hierbij aan plastic, papier en blikjes. Een magneetband haalt al het metaal er tussenuit, waardoor er uiteindelijk alleen puur gft-afval overblijft. Dit wordt verzameld en samengeperst. Vervolgens wordt het naar een verwerkingsbedrijf gebracht waar het in een grote vergistingsinstallaties wordt vergist.

Wat is vergisten?

Vergisten is het verwarmen van afval in een ruimte zonder zuurstof. Bij de verwarming komt biogas vrij. Een gas dat voor 70 procent uit methaan en voor 30 procent uit koolstofdioxide bestaat. Na opwaardering tot aardgaskwaliteit wordt het ook wel groen gas genoemd, wat weer als brandstof wordt gebruikt. Een duurzame manier om gft-afval te verwerken, maar niet heel effectief om ook daadwerkelijk van ons afval af te komen. Na het vergisten blijft er namelijk alsnog 90 procent van de massa over dat opnieuw moet worden verwerkt. Gelukkig komt hier de mogelijkheid tot composteren om de hoek kijken.

Wat is compost?

Compost is een voedingsbodem voor tuin en akkergronden. Het is zwartbruin van kleur, heeft een kruimelachtige structuur en ruikt naar bosgrond. Het bevat levende organismen en mineralen die beschermen tegen  parasieten en ziektes. Compost houdt water en voedingsstoffen vast en wordt gebruikt om de structuur en vruchtbaarheid van de grond te verbeteren. Zo zorgt het er onder andere voor dat zandbodems beter water vasthouden en dat kleibodems zachter worden.

Wat is composteren?

Composteren is het recyclen van organisch materiaal door middel van een rottingsproces. Het duurt zes tot zeven weken en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder temperatuur, vochtigheid en de samenstelling van het compostmateriaal. Het composteren begint als bacteriën en schimmels, die van nature aanwezig zijn op de producten, het afval beginnen aan te tasten. Bij de afbraak komt zuurstof, water, koolstofdioxide en warmte (broei) vrij. In een korte tijd kan de warmte in compostbakken, tunnels of hallen oplopen tot 70 graden Celsius. Na een tijdje zakt de temperatuur weer en blijft het ongeveer 50 graden. Deze broei stimuleert de microbiële activiteit en zorgt ervoor dat schadelijk onkruid en ziektekiemen worden gedood. Ook wormen en andere kleine beestjes helpen bij dit proces. Na het composteren is er 40 procent van het gft-afval overgebleven dat nu gebruikt kan worden als compost.

Eiwitten uit gft-afval

In gft-afval zitten niet alleen bacteriën en schimmels, maar ook belangrijke grondstoffen zoals eiwitten, suikers, zetmeel, vetten, oliën, mineralen en aminozuren. Steeds vaker wordt de mogelijkheid onderzocht om deze grondstoffen uit het gft afval te halen. Onderzoeksorganisatie TNO deed onderzoek naar de mogelijkheid om eiwitten te kweken uit gft-afval met behulp van larven. Er is namelijk een tekort aan eiwitten in Europa en zo’n 77 procent van de eiwitten bedoeld voor menselijke consumptie moet geïmporteerd worden. Insecten worden al vaker gebruikt om eiwitten te kweken, maar dit wordt tot nu toe altijd gedaan uit schone afvalstromen. Gft-afval hiervoor gebruiken is redelijk nieuw en daar moet nog meer onderzoek naar gedaan worden. Toch verwacht TNO dat dit binnen vijf tot tien jaar gerealiseerd kan zijn.

Gft in de chemie

Ook verwacht TNO dat de veelzijdigheid van het gft-afval in de toekomst nog verder wordt uitgebreid. De koolhydraten in het gft kunnen namelijk naast het creëren van biogas ook gebruikt worden in de chemie, doordat er chemicaliën van gemaakt kunnen worden. Dit proces past goed in een biobased economy, waar biomassa (plantenresten, algen of vleesafval) als grondstof wordt gebruikt voor de productie van energie, kunststof en brandstof. Ook voor het toepassen van gft in de chemie moet meer onderzoek gedaan worden, maar wordt ook hier verwacht dit binnen enkele jaren toegepast gaat kunnen worden.

 

Gft-afval in de bedrijfskeuken

Gft-afval in bedrijven wordt ook wel ‘Organisch afval’ of ‘Swill’ genoemd. In restaurant en grote bedrijfskantines is dit afval vaak in grote aantallen aanwezig en loont het om dit afval gescheiden in te zamelen. Gescheiden afval is voor u als bedrijf namelijk een stuk goedkoper en het is ook nog eens beter voor het milieu.

Net als gft-afval wordt swill vergist en omgezet in groene stroom. Maar ondanks deze overeenkomst zijn er wel een paar belangrijke verschillen. Gft bestaat met name uit schillen en ongekookte resten van groente, fruit, aardappelen en natuurlijk tuinafval. Swill komt uit restaurants, bedrijfskantines en keukens waar voornamelijk gekookte voedselresten, weggegooid worden. Hier hoort geen tuinafval bij. Etensresten, sauzen, soepen, vet, eierschalen melk, friet, vlees en vis mogen bij het swill-afval gegooid worden. Wat niet is toegestaan is slachtafval, frituurvet, schelpen, plastic en glas. Ook moet er in het bedrijfskeukens goed gelet worden op de hygiëne, dus wordt de container regelmatig gewisseld. Waar particulieren jarenlang met dezelfde groene bak doen, wordt de swill-container bij een bedrijf altijd omgewisseld voor een nieuwe, schone bak. Dit om te voorkomen dat er ongedierte zich gaan nestelen of dat er stank ontstaat.

Swil wordt vaak ingezameld in rolcontainers of in grote kunststoffen kuubskisten. De afmeting van de container is afhankelijk van de plaats van de rolcontainer. Wilt u ook meewerken aan een duurzaam klimaat? Vraag hier uw container aan.

Geen idee waar u moet beginnen? Doe de gratis afvalscan! Wij bekijken graag uw situatie om een passend advies te geven welke rolcontainer en welke inzamelfrequentie bij uw bedrijf past.

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

[instagram-feed layout=grid]

N

Wat mag er bij het GFT afval?

 • Groente en fruit
 • Aardappelschillen
 • Resten van gekookt eten
 • Vlees- en visresten (ook graten en botjes)
 • Eierschalen
 • Brood
 • Pinda- en notendoppen
 • Gestold vet
 • Tuinafval
 • Onkruid en klein snoeiafval.
 • Bloemen
 • Kamerplanten
 • Mest van kleine huisdieren
 • Kattenbakkorrels (met milieukeurmerk)
M

Wat mag er niet bij het GFT afval?

 • Grond
 • Zand
 • Dikke takken en hout
 • Graszoden
 • Plantenpotten
 • Plastic
 • As uit asbak en open haard
 • Koffiepads en theezakjes met kunststof
 • Stofzuigerzakken
 • Vloeibare vetten
 • Hout en dikke takken
 • Vogelkooizand
 • Kerstbomen
 • Mest van grote huisdieren
 • Kattenbakkorrels (zonder milieukeurmerk)

Inhoudsmaten voor organisch afval

120 liter rolcontainer

120 liter rolcontainer

240 liter rolcontainer

240 liter rolcontainer

600 liter rolcontainer

600 liter kist

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur