Het gaat goed met de recycling in Nederland. Het CBS meldde afgelopen week dat Nederland in 2018 ruim 20 procent minder materialen heeft gebruikt dan in 2000. Ook gebruiken we, vergeleken met de EU, minder materiaal per inwoner en recyclen we 1,7 duizend kilo per inwoner, per jaar.
Ook de circulaire bouw maakt sprongen. Steeds meer gebouwen worden gemaakt met als doel het materiaal na afbouw weer opnieuw te kunnen gebruiken in de exacte vorm. Geen recycling, maar upcycling. Omdat deze termen nog wel eens voor wat verwarring kunnen zorgen, leggen wij hieronder uit wat het verschil precies is.
Wat is upcycling?
De term upcycling werd in 1994 voor het eerst gebruikt door Reiner Pilz van het industriële automatiseringsbedrijf Pilz GmbH in een interview. Upcycling is een vorm van recycling waarbij het product na verwerking dezelfde of zelfs een betere kwaliteit heeft. Een onbruikbaar product wordt verwerkt tot een nieuw product dat meer waarde heeft dan daarvoor, zoals een nieuwe tas van oude denim of oude meubelen van oude olievaten.
In de bouw spreken we van upcycling wanneer, bijvoorbeeld, materialen in een gebouw aan elkaar worden geschroefd in plaats van gelast, waardoor het later weer uit elkaar te halen is en direct kan worden ingezet in een nieuw gebouw.
Bij upcycling wordt dus niet alleen de grondstof van een product hergebruikt, maar het gehele product, waardoor het meer waarde krijgt. Door upcycling hoeven er minder materialen te worden aangeschaft, worden er minder grondstoffen gebruikt en wordt er dus minder CO2 uitgestoten. Daarnaast vermindert het de hoeveelheid afval in ons land en daagt het bedrijven en ondernemers uit om duurzamere producten, die goed kunnen worden hergebruikt, te ontwikkelen.
Wat is downcycling?
Downcycling is het tegenovergestelde van upcycling. In dit geval worden de producten nog steeds gerecycled, maar worden ze omgezet in minder waardevolle producten. De kwaliteit van het nieuwe product is dus lager dan eerst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het smelten of verkorrelen van materialen, bijvoorbeeld plastic, om het vervolgens als nieuwe grondstof te gebruiken. Dit proces gaat vaak gepaard met kwaliteitsverlies. Ook wanneer er maar een deel van een product wordt hergebruikt valt dit onder downcycling. Daarnaast worden producten ook gedowncycled als er sprake is van vervuiling in de afvalstroom. Glas kan bijvoorbeeld worden hergebruikt met kwaliteitsbehoud, maar wanneer er te veel kleuren bij elkaar worden gegooid, kan er alleen nog bruin glas van worden gemaakt. Hierdoor is een deel van de waarde verloren gegaan en is het product dus gedowncycled.
Wat is recycling?
Recycling is het proces waarbij een product, dat als afval wordt beschouwd, helemaal, of voor een deel wordt verwerkt tot een nieuw product. Recycling wordt vaak gebruikt als algemene term voor het hergebruiken van materialen. Hier kunnen mensen dus zowel upcycling als downcycling mee bedoelen. Het grootste verschil van recycling met upcycling is dat bij upcycling altijd het hele product wordt gebruikt en er geen kwaliteit wordt ingeleverd. Het verschil met downcycling is dat bij recycling het originele product vaak al weinig waarde heeft.
Ga aan de slag!
Of je nu van plan bent te recyclen, upcyclen of downcyclen. In alle gevallen moet je zorgen voor een correct en efficiënt afvalmanagement.
Om afvalstromen zo kwalitatief mogelijk te kunnen recyclen is een goede afvalscheiding noodzakelijk. Dit kan in de meeste gevallen met de inzet van rolcontainers. Een goede afvalscheiding zorgt niet alleen voor betere kwaliteit voor recycling, maar vermindert ook het gebruik van primaire grondstoffen én kan voor bedrijven vaak een kostenbesparing opleveren. Echt een win-win situatie dus.
Benieuwd welk afval er op jullie werkplek allemaal kan worden gescheiden? Neem contact met ons op of vraag de gratis afvalscan aan.
[instagram-feed layout=grid]
Contact met Wastenet inzameling
Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.
Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 7.30 tot 17.00 uur