Het afvoeren van corona-afval afkomstig van corona-testlocaties vraagt om voorzorgmaatregelen. Onlangs was in het nieuws te lezen dat van een groot deel van de testlocaties het afval niet als besmettelijk medisch afval wordt verwerkt maar als bedrijfsafval wordt ingezameld. Maar hoe zit dat precies? Waarom mag het niet als bedrijfsafval worden afgevoerd en hoe moet het dan wel?

Corona afval inzameling teststraat zaanstreek waterland in Purmerend

Inzameling van bedrijfsafval

Bedrijfsafval legt een lange afstand af voordat het uiteindelijk verwerkt is. Het wordt namelijk op route gereden. Dat betekent dat de vuilniswagen ’s ochtends begint te rijden en aan het eind van de dag zijn wagen vol heeft en hiermee naar het afvalverwerkingsstation rijdt. Een route tot 200 stops is zeker in stedelijke gebieden geen uitzondering.

Afhankelijk van het verwerkingsstation vindt er nasorterting plaats of wordt het afval naar een (huisvuil) verbrandingsinstallatie gebracht. In veel gevallen is dit niet dezelfde dag, maar wordt het afval eerst overgeslagen in een hal om te zorgen voor efficiënter transport.

Bedrijfsafval wordt ingezameld in rolcontainers welke in de vrachtwagen wordt leeggekieperd. Je kunt je voorstellen dat het onverstandig is als besmette mondkapjes, wattenstaafjes en beschermende kleding gedurende de dag door een stad of regio rijdt en uiteindelijk dus ergens in een hal komen te liggen. Daarnaast zijn deze vuilniswagens en ook de chauffeurs niet opgeleid om om te gaan met gevaarlijk en/of besmettelijk afval en de daarbij behorende risico’s.

Het inzamelen en lossen van Corona afval als bedrijfsafval brengt besmettingsgevaar met zich mee en daarom mag het uitsluitend als medisch afval worden ingezameld.

Hoe wordt medisch afval afgevoerd?

Besmettelijk afval (medisch afval) moet direct op de locatie waar het vrij komt worden verpakt in speciale dekselvaten. Deze dekselvaten zijn afsluitbaar zijn en gaan worden volgens de ADR wet- en regelgeving getransporteerd naar de verwerkingslocatie ZAVIN (ziekenhuis afval verwerkings Installatie Nederland) in Dordrecht. Hier worden de vaten niet meer geopend, maar wordt het afval met vat en al verbrand.

Geen landelijke oplossing

De testlocaties zijn de verantwoording van de regionale GGD instellingen. GGD instellingen zijn weliswaar semi-overheden, maar het afval wordt per organisatie gefaciliteerd. Er zijn landelijke richtlijnen opgesteld waar de testlocaties aan moeten voldoen. Maar met de snelheid waarmee de testlocaties zijn ingericht is het niet meer dan logisch dat er gebrek aan kennis en organisatie is ontstaan. Mogelijk spelen ook de financiële gevolgen een rol bij de keuze voor het afvoeren van corona afval.

Ervaring van Wastenet

De GGD Zaanstreek was al voor de Corona uitbraak klant bij Wastenet inzameling. Toen zij de eerste corona teststraat gingen inrichten trokken zij daarom bij ons aan de bel. Na het verdiepen in de richtlijnen zijn we met de GGD Zaanstreek tot een oplossing gekomen die volledig voldoet aan de voorschriften. Wekelijks worden de speciale dekselvaten geleverd en volle dekselvaten afgevoerd en in Dordrecht verwerkt.

Inzameling medisch afval

Op zoek naar een afvalverwerker voor corona-afval? Wastenet verzorgt de levering van dekselvaten voor medisch afval en regelt de afvoer. Neem contact op met onze afvalmanagers. Wij helpen u graag 072-7202206

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Eén week zonder (bedrijfs)afval. Ga de uitdaging aan

Bedrijven zijn één van de grootste afvalproducenten van Nederland. Kantoorpapier, etensresten, verpakkingen, productieresten; dit zijn maar enkele voorbeelden van wat er op een gemiddelde dag de prullenbak in gaat. Ben jij je bewust van hoeveel je weggooit? Doe mee...

[instagram-feed layout=grid]

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 7.30 tot 17.00 uur