Schone brandstof en groene stroom. Organisch afval is een ideale grondstof voor groene energiewinning. Het zorgt er niet alleen voor dat bio-afval nuttig wordt toegepast, maar het zorgt ook nog eens voor een grote CO2 besparing.
Hoe wordt biogas gemaakt?
Biogas is een vernieuwbare energiebron. Dit wordt gemaakt van organisch afval, ook wel ook wel GFT-afval of Swill genoemd. Dit afval bestaat uit voedselresten die vrijkomen in de bedrijfskeuken. Organisch afval wordt ingezameld in groene rolcontainers, palletboxen of in sommige gevallen zelfs in afzetcontainers. Na het inzamelen gaat het afval naar vergister, waar het wordt gemengd met mest en rioolslib.
De massa wordt daarna verhit waarbij het afval door middel van bacteriën wordt afgebroken. Bij dit proces komt biogas vrij. Biogas wordt gezuiverd en bewerkt tot aardgaskwaliteit, waarna het wordt toegevoegd aan het aardgasnetwerk. De rest van de solide massa dat overblijft noemen we digestaat. Dit wordt gebruikt als meststof. Om te voorkomen dat het biogas in de natuur terecht komt, worden de putten waar het afval wordt vergist verbonden met krachtige afzuigers. Vervolgens wordt het gas doorgezet naar gasmotoren, waar het wordt omgezet in warmte en elektriciteit. . De elektriciteit wordt direct naar het elektriciteitsnet gestuurd. Van de warmte wordt stoom geproduceerd waar vervolgens via een turbine elektriciteit wordt opgewekt.
Waar wordt biogas voor gebruikt?
In Nederland gebruiken we biogas als brandstof voor auto’s en voor de opwek van groene stroom in warmtekrachtcentrales. Hoewel het ook te gebruiken is voor huishoudens, wordt dit nog niet op grote schaal gedaan. Na het produceren van biogas, blijft er zo’n 90 procent van het oorspronkelijke gewicht over. Dit afval wordt gecomposteerd, waardoor het weer terug de landbouwgrond ingaat. Compost in de bodem is goed voor watervasthoudend vermogen, de bodemstructuur en de biodiversiteit.
Waar kan wel biogas van gemaakt worden en waar niet van?
Al het afval waar compost van kan worden gemaakt kan gebruikt worden voor biogas. Denk hierbij aan:
Schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen
Resten van gekookt eten
Vlees- en visresten (inclusief graten, schelpen en botjes)
Pinda- en notendoppen
Eierschalen
Plantaardige olie en gestold vet
Theezakjes en filters met koffiedik
Brood
Klein snoeiafval
Gemaaid gras
Bladeren
Mest
Hier kan geen compost en dus ook geen biogas van worden gemaakt:
Luiers en incontinentiemateriaal (dit kan wel, maar alleen als aparte afvalstroom)
Honden- en kattenharen
Hout en dikke takken
Zand en grond
(volle) Stofzuigerzakken
As uit de asbak en open haard
Contact met Wastenet inzameling
Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.
Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 7.30 tot 17.00 uur