Van 6 tot en met 13 maart vindt de Week zonder vlees en zuivel plaats. Dit is een jaarlijks initiatief dat mensen aanmoedigt om een week lang geen vlees en zuivel te eten. Naast de voordelen voor de gezondheid van mensen en het milieu, kan deelname aan de Week zonder vlees en zuivel ook bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van uw bedrijf en een circulaire economie.

De impact van dierlijke producten op het milieu

Het verminderen van vlees- en zuivelconsumptie heeft een flinke impact op het milieu. De productie van vlees en zuivel is verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen, zoals methaan en kooldioxide. Daarnaast is de vlees- en zuivelindustrie verantwoordelijk voor een groot deel van de ontbossing en het verlies van biodiversiteit, aangezien er vaak grote hoeveelheden land nodig zijn voor de productie van veevoer en voor de veeteelt zelf.

Positieve invloed op uw doelstellingen

De Week zonder vlees en zuivel is een sterk moment om uw duurzaamheidsdoelstellingen zichtbaar te maken. Door deel te nemen aan de Week zonder vlees en zuivel laat u aan uw klanten, maar ook uw personeel zien dat uw bedrijf actief met duurzaamheid bezig is. Dit zorgt voor een positief imago. Het is ook een perfecte gelegenheid om bijvoorbeeld de bedrijfskantine duurzamer te maken. In de Week zonder vlees en zuivel laat u uw medewerkers ontdekken hoe voedzaam en lekker eten zonder dierlijke ingrediënten kan zijn. Door na de week plantaardig eten voordeliger te maken dan dierlijke producten, stimuleert u de medewerkers om blijvend minder vlees en zuivel te nuttigen. Dit zal een grote stap binnen uw duurzaamheidsdoelstellingen te weeg brengen.

Vlees en zuivel zorgt voor meer afval

Vlees en zuivel zorgt voor meer afval dan plantaardige producten. Dit komt mede doordat de verpakkingen complexer zijn. Er is meer verpakkingsmateriaal nodig en daarnaast zijn de verpakkingen moeilijker te recyclen. Het consumeren van minder dierlijke producten zorgt dus ook voor minder bedrijfsafval en daardoor minder kosten.

Verpakkingsmateriaal recyclen

Vlees en zuivel wordt vaak in meerdere lagen plastic verpakt om het te beschermen als bescherming tegen bederf en om hun houdbaarheid te verlengen. Deze verpakkingen zijn moeilijker te recyclen omdat ze uit verschillende materialen bestaan. Daarnaast zijn ze vaak bevlekt met vet, bloed en andere stoffen die moeilijk te verwijderen zijn. Deze verontreinigingen kunnen het recyclingproces verstoren en kunnen de kwaliteit van het gerecyclede materiaal verminderen.

Het verwerken en recyclen van verpakkingsmateriaal van dierlijke producten heeft een veel grotere impact op het milieu dan verpakkingen van plantaardige producten.

Recycling van dierlijke etensresten

Ook dierlijke etensresten kunnen worden gecomposteerd of gerecycled. Hier zijn wel speciale technieken en installaties voor nodig, daarom wordt het vaak verbrand zoals bij restafval. Er zijn verschillende methodes om dierlijke etensresten te verwerken:

  • Compostering: Vlees en zuivelresten kunnen worden gecomposteerd om organische meststoffen te produceren. Dit vereist echter speciale technieken om ervoor te zorgen dat ze veilig en effectief worden afgebroken.
  • Anaerobe vergisting: Dit is een proces waarbij bacteriën worden gebruikt om organisch materiaal af te breken in afwezigheid van zuurstof. Anaerobe vergisting kan worden gebruikt om biogas te produceren. De installaties vereisen veel onderhoud.
  • Verbranding: Dit kan via thermische behandeling. Hierbij worden de resten verbrand en omgezet in energie. Deze methode veroorzaakt veel uitstoot van broeikasgassen en andere verontreinigende stoffen.
  • Dierenvoer: Vlees en zuivelresten kunnen ook worden gebruikt als dierenvoer. Dit kan echter gevaarlijk zijn als het voedsel besmet is met ziekteverwekkers of als het afkomstig is van dieren die ziek zijn geworden. Om deze reden wordt deze methode over het algemeen minder vaak gebruikt.

De Week zonder vlees en zuivel voor de horeca

Het verminderen van de vlees- en zuivelconsumptie is vaak een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidsdoelstellingen van horecagelegenheden. Zet de Week zonder vlees en zuivel in om bewustwording te creëren bij uw klanten en personeel. Kies een menu zonder vlees en zuivel en promoot dit. Een speciaal menu zonder vlees en zuivel heeft een positieve impact op het milieu, uw doelstellingen, maar ook de gezondheid van uw klanten.

Een bijkomend voordeel van het gebruik van meer plantaardig eten, is het verminderen van voedselverspilling. Plantaardig eten kan over het algemeen langer bewaard worden en bederft minder snel. Hierdoor hoeft er minder weggegooid te worden. Dit zorgt natuurlijk voor minder afval, maar ook dat er minder nieuw voedsel geproduceerd hoeft te worden. Dit heeft een directe positieve invloed op het milieu doordat er minder landbouwgrond, water, dierenvoeding en transport nodig is.

Een mooie start

Er zijn veel manieren om bij te dragen aan een duurzamere wereld en uw duurzaamheidsdoelstellingen. De Week zonder vlees en zuivel is een mooi moment om hiermee te starten vanwege de media-aandacht waar u gebruik van kunt maken.

 

 

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 7.30 tot 17.00 uur