Door de hoge uitstoot van CO2 verwarmt de aarde te snel op, wat vreselijke gevolgen heeft voor de mens en onze leefomgeving. Overstromingen, mislukte oogsten, schaarste in voedsel, maar ook meer ziekten en pandemieën. En na Corona, hebben we daar wel even genoeg van gehad. Gelukkig kunnen we hier nog wat aan doen en misschien wel meer dan je denkt. 3 trucs om als restaurant vrij simpel CO2 te besparen.
Druppel op een gloeiende plaat
Over de hele wereld nemen landen maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen. In het klimaatakkoord van Parijs hebben 195 landen afgesproken om te zorgen dat de aarde niet meer dan 1,5 graad opwarmt voor 2050. Maar zonder onze hulp gaat het nooit lukken.
Grote veroorzakers kunnen grote verschillen maken, maar ook veel kleine verschillen hebben uiteindelijk een grote impact: duizenden druppels doven ook de spreekwoordelijke gloeiende plaat. Als restaurant kun je verrassend veel druppels toevoegen aan deze plaat.
3 kranen om de plaat te doven
Een mens stoot gemiddeld 9.000 kilo CO2 per jaar uit. Dat is 6.000 kilo meer dan wat de natuur kan herstellen. Dit is 164,4 kilo CO2 te veel per dag. Als er 100 mensen in jouw restaurant eten, is dat dus 1.644 kilo CO2 in totaal. Als we zeggen dat we een liter water nodig hebben om deze gloeiende plaat van 1.644 kilo te doven, hebben we 20.000 druppels (= 1 liter) nodig. Laten we eens kijken hoeveel van die kilo’s CO2 we kunnen verminderen tijdens een diner en hoe dichtbij die 20.000 druppels we kunnen komen. Hieronder 3 kranen die je open kan draaien om de plaat te doven.
Kraan 1 – Koop lokaal
Transport is een van de grootste uitstoters van CO2. Hoe minder transport, hoe minder uitstoot. Koop daarom zoveel mogelijk lokaal en probeer zo min mogelijk met de auto naar verschillende leveranciers te rijden. Veel groothandels bieden bezorging aan, waardoor meerdere leveringen in één wagen worden vervoerd.
Buiten de producten lokaal kopen, kijk ook eens waar de producten vandaan komen. Vlees uit Brazilië zorgt bijvoorbeeld voor 335 kilo CO2-uitstoot per kilo voor het hier op het bord ligt. Vlees uit Nederland heeft 24 kilo CO2 per kilo vlees. Dat is een verschil van 311 kilo. Dat zijn 3.800 druppels per kilo vlees. Stel je serveert op een avond 11 kilo vlees, dan zit je dus al op 41.800 druppels. Zo doof je dus 2 gloeiende platen op 1 avond alleen door lokaal vlees te kopen.
Nou is vlees uit Brazilië een enorme CO2 uitstoter, maar ook als je rundvlees uit Duitsland of Engeland vervangt voor Nederlands vlees, bespaar je op de avond snel 6.000 druppels. Serveer je meer dan 11 kilo vlees op een avond, dan is dit natuurlijk nog meer.
Kraan 2 – Minder vlees
Het scheelt al veel om lokaal vlees te serveren, maar helemaal om minder of zelfs geen vlees voor te schotelen. Als je in plaats van een biefstuk van 200 gram één van 150 gram op het bord legt, bespaar je op een avond waar je normaal 11 kilo vlees serveert 3 kilo vlees en dus ruim 12.000 druppels bij Braziliaans vlees of 2.640 druppels bij vlees uit Nederland.
Bied een duurzame optie op het menu aan
Een mooie manier de CO2-uitstoot te verminderen is om dit de gast zelf te laten besparen. Heb je bijvoorbeeld een biefstuk van 200 gram op het menu staan, zet er dan een ‘duurzame optie’ bij, waar de gast bijvoorbeeld 50 gram minder vlees krijgt en meer groenten. Of vervang als ‘duurzame optie’ het vlees (deels) voor vleesvervangers, noten, paddenstoelen of linzen etc. Zeker als je erachter zet hoeveel CO2 hierdoor bespaard wordt en dit voor de klant ook nog eens goedkoper is, heb je een grote kans dat hiervoor gekozen wordt. Het bespaart in CO2, kosten en zorgt dat de gast een goed gevoel krijgt. Dit kan een sterke kracht van je restaurant worden en (jonger) milieubewuster publiek aantrekken.
Kraan 3 – Voorkom voedselverspilling
Voedsel dat aan het eind van de dag in de vuilnisbak belandt is altijd zonde. Het zorgt voor meer bedrijfsafval en dus meer kosten. Als je voedsel weggooit, is er eigenlijk veel CO2 uitgestoten voor de vuilnisbak. En dan zorgt de verbranding van het afval voor nog meer CO2-uitstoot.
Veel restaurants koken voedsel in grote partijen om tijd en daarmee geld te besparen. Als je dit invriest, gaat er kwaliteit verloren en dus gaat het in de container. Door minder grote partijen te koken, slechts deels voor te koken of voedsel te hergebruiken, hou je veel voedsel uit de container. Ook slimmer inkopen, beter (vacuüm) verpakken en goed de datum te vermelden bij opslag, zorgt snel voor minder verspilling.
Heeft een gast niet alles opgegeten, vraag dan naar de reden. Is de portie te groot, overweeg dan om dat aan te passen of om een mogelijkheid tot halve portie op de kaart te zetten.
Elke kilo vlees dat niet de vuilnisbelt bereikt, zorgt tot ruim 4.000 druppels besparing, maar ook aardappels, groenten, fruit etc. kunnen zo 250 tot 300 druppels per kilo besparen, afhankelijk van de afkomst en verpakking.
Welke druppels kun jij toevoegen?
Er zijn veel manieren om veel te besparen om zo druppels te verzamelen voor de spreekwoordelijke gloeiende plaat. Juist doordat je als restauranteigenaar veel gasten serveert, kun je een groot verschil maken. Dit hoeft helemaal niet ten koste te gaan van de kwaliteit of meer geld te kosten. En als je hier slim mee omgaat, kun je juist je gasten een nog beter gevoel geven.
Contact met Wastenet inzameling
Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.
Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 7.30 tot 17.00 uur