We worden steeds milieubewuster en daarom kijken bedrijven steeds vaker kritisch naar hun afvalgebruik. Een zero waste werkomgeving is niet voor iedereen haalbaar, maar een goede afvalscheiding en recycling natuurlijk wel! Wil jij je afvalinzameling verbeteren? Pas dan op voor deze vijf meest gemaakte fouten.

 

Bij twijfel, restafval

Uit onderzoek blijkt dat wanneer we twijfelen in welke afvalbak iets moet, meer dan 60% van ons het afval bij het restafval gooit. Logisch natuurlijk, want je wilt het ook niet fout doen, maar hierdoor gaan veel recyclebare grondstoffen verloren. Je zou als bedrijf gekleurde containers of borden en/of stickers met richtlijnen kunnen plaatsen. Zo maak je het je medewerkers een stuk makkelijker!

Voedselresten bij het restafval

In veel bedrijven wordt nog geen gft-afval gescheiden. Hierdoor komen de voedselresten bij het restafval, waardoor het meegaat in de verbranding. Wanneer organisch afval apart ingezameld wordt kan het gecomposteerd worden, wat resulteert in biogas of compost. Een stuk duurzamer! Wanneer je een groot kantoor of een bedrijfskantine hebt, is het waard om eens te kijken of etensresten apart kunnen worden ingezameld.

Vervuiling van afvalstromen

Bij recycling zien we veel kleine zaken over het hoofd. We kunnen natuurlijk ook niet alles weten, maar voor een goede afvalrecycling is het van belang dat afvalstromen niet vervuild worden. Zo mogen pizza of taart-dozen niet bij het oud papier. Deze dozen bevatten vaak nog (vette) voedselresten die de rest van de stroom vervuilen, waardoor het niet meer gerecycled kan worden. Jammer natuurlijk, want dan doe je zo je best en is het nog niet goed!

Vaak wordt er ook gedacht, ‘ach een klein beetje kan geen kwaad’, maar kan het kan al snel grote gevolgen hebben. Plastic bij het gft, waardoor het niet gecomposteerd kan worden of water, koffie of thee in de papier- en kartonbak, waardoor de hele lading wordt afgekeurd. Zonde!

Koffiebekers

We drinken per persoon zo’n vier koppen koffie per dag en gooien met elkaar jaarlijks ongeveer 3 miljard koffiebekers weg. Deze kartonnen bekers mogen niet bij het oud papier en karton, omdat de binnenkant geplastificeerd is. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een speciale afvalbak kan zowel het karton als het polyethyleen van de kartonnen bekers worden verwerkt tot nieuwe grondstof.

PMD wordt niet gescheiden

In huishoudens wordt PMD (Plastic, Metaal en Drankverpakkingen) al goed gescheiden. Hiervoor ontvangen gemeenten subsidies vanuit de overheid. Voor bedrijfsafval is dit niet landelijk georganiseerd. PMD kan echter wel gescheiden worden ingezameld en tegen een voordelig tarief worden afgevoerd. Hiermee verklein je de (duurste) stroom restafval en stimuleer je de recycling van deze afvalstroom. Lekker bezig!

Foutje, bedankt!

Soms denk je dat een bepaalde afvalsoort gescheiden moet worden ingezameld, maar kan het de stroom juist vervuilen. Vereniging Afvalbedrijven heeft een lijst gemaakt van afval dat vaak verkeerd wordt ingeschat.

88% van de Nederlanders denkt dat kapotte drinkglazen in de glasbak horen, maar dit moet bij restafval.

57% denkt dat (Senseo) koffiepads in gft-afvalbak mogen, maar ze moeten bij restafval, omdat er plastic in zit.

54% denkt dat (hard)plastic gebruiksvoorwerpen bij het plastic horen, maar dit moet bij het restafval.

34% denkt dat koffiecups bij het plasticafval moeten, maar ze horen bij restafval.

34% denkt dat chipszakken bij plasticafval mogen, maar vanwege de aluminium binnenkant horen ze bij het restafval.

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

[instagram-feed layout=grid]

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur