Jaarlijks wordt er zo’n 22,5 miljoen bouw- en sloopafval geproduceerd. Hieronder valt al het afval dat vrijkomt bij (ver)bouwprojecten. Een groot deel van het bouw- en sloopafval kan goed worden hergebruikt of gerecycled. Dit is echter alleen mogelijk als het afval goed wordt gescheiden. Gescheiden afvalinzameling op de bouwplaats is daarom van groot belang.
Waarom afval scheiden?
Milieubesparing
Naast dat het voor bedrijven wettelijk verplicht is om, waar mogelijk, afval te scheiden, brengt het ook veel voordelen met zich mee. Doordat veel van het afval kan worden hergebruikt, of kan worden gerecycled tot nieuwe grondstof, draagt een goede afvalscheiding bij aan een duurzame economie. Door recycling hoeven er minder primaire grondstoffen worden aangeboord, wat CO2 uitstoot en uitputting van waardevolle grondstoffen vermindert.
Kostenbesparing
Wanneer er veel bouw- en sloopafval wordt geproduceerd is afvalscheiding ook nog eens goed voor het budget. Al het afval in één container laten afvoeren is namelijk een stuk duurder dan afval scheiden. Dit komt omdat alle afvalstromen verschillen in prijs. Gemengd afval is één van de duurste afvalsoorten, terwijl goed recyclebare afvalsoorten vaak tegen een voordelig tarief kunnen worden afgevoerd. Benieuwd welke afvalstromen er in uw bedrijf gerecycled kunnen worden? Neem een kijkje bij alle afvalsoorten of vraag de gratis afvalscan aan.
Circulair ondernemen
Er wordt steeds meer aandacht besteed aan circulair bouwen. De Branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus lanceerde vorige maand de campagne ‘Wij gaan circulair’ waarin de het circulair bouwen van ontwerp tot uitvoering wordt gepromoot. Bij circulair bouwen wordt er slim gebruik gemaakt van materialen die gerecycled kunnen worden. Niet alleen het gebouw zelf is multi-inzetbaar, maar alle gebruikte materialen kunnen in het geval van circulair bouwen worden hergebruikt. Bij de afbraak van een gebouw zal dus geen ‘echt’ afval vrijkomen. Sinds er steeds meer aandacht is voor circulair en duurzaam ondernemen, is het als bedrijf goed voor je imago om te laten zien dat je hiermee bezig bent. Een goede afvalscheiding, waarmee je recycling stimuleert, is hierbij een goede eerste stap.
Tip 1: Maak een afvalplan
Maak vooraf een inschatting van de situatie. Neem per project in het bouwplan ook een afvalplan op. Door van te voren uit te rekenen hoeveel afvalstromen er vrij gaan komen, wordt het makkelijker om de juiste containers te plaatsen. Ook is het verstandig om te overleggen of al het afval op de bouwplaats blijft, of dat een deel wordt afgevoerd door samenwerkende partners. Ook is het belangrijk om in te schatten of een afvalstroom groot genoeg is voor afvalscheiding. Alleen als er sprake is van grote volumes is het financieel interessant om te scheiden. Elk project is natuurlijk weer anders, waardoor het verstandig is om in elk project een nieuw afvalplan op te stellen. In veel gevallen zijn puin, hout en metaal de belangrijkste afvalstromen op de bouwplaats. Ook dakafval, chemisch afval, plastic en papier en karton kunnen het beste gescheiden worden ingezameld als deze in grote mate voorkomen.
Tip 2: Scheiden bij de bron
Hoewel er bij bouw- en sloopafval de mogelijkheid is tot nascheiding, waarbij metaal- en houtresten uit het bouw- en sloopafval worden gehaald, is het aan te raden om het afval zoveel mogelijk bij de bron te scheiden. Nascheiding is niet alleen een tijdrovend proces, maar hierdoor loop je ook een kostenbesparing mis, omdat gemengd afval altijd duurder is om af te voeren. Daarnaast loop je, door alles in dezelfde container te plaatsen, kans op vervuiling van de afvalstromen. In dit geval wordt een groot deel van het afval afgekeurd en kan het niet meer worden gerecycled. Zonde!
Tip 3: Faciliteiten
In veel gevallen lukt een goede afvalscheiding niet door het gebrek aan de juiste faciliteiten.
Als er maar één container is voor al het bouw- en sloopafval, kan er simpelweg niet gescheiden worden. Ook als de containers niet op de juiste plekken staan kan het lastig worden om op een juiste manier te scheiden. Als je constant op zoek moet naar de goede container en ook zelf moet uitzoeken wat precies waar moet, levert dat irritatie en tijdtekort op.
Plaats daarom de verschillende containers op strategische plekken. Het loont vaak om een houtcontainer vóór de bouw- en sloopcontainer te plaatsen om te voorkomen dat alles alsnog in de dichtstbijzijnde restcontainer terecht komt. Door de containers voor gescheiden afval dichtbij te plaatsen, maak je het werkproces efficiënter voor het personeel. Geef om verwarring te voorkomen duidelijk met borden en/of kleuren aan welke container voor welke afvalstroom is.
Tip 4: Communicatie
Bedenk als bedrijf goed waarom jij afval wilt scheiden. Wil je graag bijdragen aan de recycling van grondstoffen, geld besparen of juist allebei? Door deze motivatie met de rest van het team te delen zorg je dat er een gezamenlijk doel ontstaat. Als iedereen zich verantwoordelijk voelt is de kans groter dat het zal slagen. Communiceer ook goed met de rest van het team wat je van hen verwacht. Geef ze de juiste handvatten waardoor het scheiden van afval niet stukloopt op onwetendheid. Complimenteer en motiveer elkaar als je ziet dat het goed gaat en spreek elkaar erop aan als het mis gaat.
Recycling bouwafval
Op dit moment wordt zo’n 98% van het bouw- en sloopafval nuttig toegepast. Dit is een groot verschil met vroeger, toen bijna al het bouwafval nog werd gestort. Inmiddels bestaat er voor veel afvalsoorten al meer dan 20 jaar een stortverbod.
Als alle recyclebare afvalstromen waaronder hout, papier, metaal, glas en plastic apart worden ingezameld of gesorteerd blijft er alleen nog steenachtig materiaal over, ook wel puin genoemd. Dit puin wordt vermaald tot fracties van zo’n 50 cm. Het vermalen puin heet granulaat. Dit granulaat wordt vervolgens gezeefd in een trommelzeef, die alle niet bruikbare materialen eruit filtert. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van een magneet die de overige metaalresten verwijderd uit het granulaat. Daarna wordt het granulaat door een windzifter gehaald, die de overgebleven stukken papier en plastic wegblaast.
Het overgebleven granulaat wordt onder andere gebruikt als funderingsmateriaal in bouwprojecten, in de betonproductie, bij de aanleg van wegen of voor het ophogen van dijken.
[instagram-feed layout=grid]
Bouwcontainer huren?
Bouw- en sloopafval (BSA)
Bouw- en sloopafval is gemengd afval dat vrij komt bij het verbouwen van bijv. een huis. Op locatie wordt het afval gesorteerd en zo veel mogelijk gerecycled.
Schoon puin
Schoon puin is één afvalsoort, het zijn afgeleiden van steen: beton, tegels, bestrating en cement. Het wordt niet gesorteerd maar direct vergruisd voor hergebruik.
Groenafval
Groenafval wordt direct gestort. Hiervan wordt compost gemaakt dat vervolgens weer hergebruikt wordt. 100% recyclebaar dus.
Schone grond
Schone grond wordt afgevoerd en direct gestort. Er mag daarom niets anders in de container.
Dakafval
Dakafval, zoals golfplaten, bitumen en teer moet apart worden afgevoerd van het bouw- en sloopafval. Asbest (gelijkend materiaal) mag niet bij het dakafval.
Contact met Wastenet inzameling
Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.
Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur