te volle afvalcontainers

Afvalinzamelaars komen ze bijna dagelijks tegen; te zware containers. Overvolle containers met te veel afval, halfvolle containers met zware afvalsoorten of containers met afval dat net iets te stevig is aangedrukt. Soms is de container niet meer verrijdbaar, waardoor hij niet kan worden geleegd, of wordt er na inzameling een flinke naheffing gestuurd. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Hoeveel mag mijn afval wegen?

Er zijn bepaalde voorwaarden van toepassing op het gewicht van uw bedrijfsafval. Zo mag een container maximaal 90 kilo per kuub wegen. Wanneer je een 1100 liter container hebt mag de container dus maximaal 100 kilo wegen. Een rolcontainer van 240 liter, de containermaat die ook voor huisvuil wordt gebruikt, mag dan maximaal 22 kilo wegen. Wanneer de container zwaarder is dan het toegestane gewicht is het niet Arbo technisch verantwoord om deze containers te legen. De duw en trekkracht die hierbij komt kijken kan op lange termijn voor veel fysieke problemen zorgen. Naast dat het voor de chauffeurs niet verantwoord is om met zware containers te rijden, geldt dit ook voor uw eigen werknemers die de container aan de straat moeten zetten.

Wanneer is mijn container te zwaar?

We begrijpen dat u de container niet wekelijks op de weegschaal zet. Maar hoe bepaal je dan of de container te zwaar is?

Wanneer rolcontainers met de toegestane afvalsoorten tot de rand worden gevuld is een container niet snel te zwaar. Een 240 liter restafvalcontainer met vier lichte afvalzakken mag best even aangedrukt worden om nog een kleine afvalzak toe te voegen. Maar wanneer afval te compact wordt aangedrukt of er zware afvalsoorten, worden weggegooid, kan een container tot aan de rand gevuld toch een te hoog gewicht hebben. Zo zien wij regelmatig dat het bedrijfsafval met een stempelpers of heftruck aangedrukt wordt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling! Wanneer de container niet meer goed te kantelen en moeilijk te verplaatsen is, is hij te zwaar.

Welke afvalsoorten zijn te zwaar?

Lege wijn, bier en drankflessen zijn individueel niet zo zwaar, maar wanneer je het glas stukgooit in een container, ontstaat er een zware compacte massa. Wanneer dit afval in een restafvalcontainer wordt weggegooid kan het gewicht dan ook snel oplopen. Ook nat afval, zoals gras, grond en etensresten zorgen snel voor veel gewicht in de afvalcontainer. Daarnaast zien wij dat bouwafval vanuit de werkplaats, zoals puin, stenen,  metaal, zand en grofvuil ook vaak voor (te) zware containers zorgen.

Naheffing op rolcontainer

Wanneer containers te zwaar zijn kan het gebeuren dat de chauffeur de container niet meeneemt, of dat u achteraf een naheffing krijgt. Deze naheffing is geen boete vanuit het afvalbedrijf, maar dit zijn de kosten die worden gemaakt om het afval te verwerken. Het tarief dat u maandelijks betaalt is gebaseerd op een afgesproken gewicht. Dit gewicht vindt u terug in de acceptatievoorwaarden van uw inzamelaar. In de afvalverbrandingsoven betalen afvalverwerkers een bepaald bedrag per ton afval. Zwaarder afval, betekent dus een hogere factuur.  

Naheffing op rolcontainer

Om te voorkomen dat uw containers te zwaar worden beladen, is het verstandig om op de volgende punten te letten.

1. Start met een goede afvalscheiding
Wanneer al het afval in één container wordt weggegooid, zit die snel vol en zullen er sneller zwaardere afvalsoorten bij elkaar in één container belanden. Door afval te scheiden verminder je niet alleen het gewicht van de verschillende containers, maar kunnen de afvalstromen ook gerecycled worden. Heeft u nu regelmatig te zware containers en wilt u advies over het efficient en duurzaam scheiden van uw bedrijfsafval? Neem contact op met onze afvalmanagers. Wij geven u graag vrijblijvend advies over al uw afvalzaken.

2. Verdeel het afval over de container
Eerder benoemde we al het voorbeeld van compact geperst flessenglas in één container. Door zoveel gewicht op elkaar te plaatsen, is de container niet meer te verplaatsen. Waar mogelijk, kunt u het beste de zware spullen verdelen en zoveel mogelijk onderop plaatsen over het grondoppervlak.

3. Zorg dat de deksel dicht kan
Zo voorkom je extra gewicht en problemen bij het optillen en legen van de container.

4. Druk het afval niet (te veel) aan
Een (lichte) vuilniszak een beetje aanduwen is natuurlijk geen probleem. Maar wanneer je nat of klein afval te vaak, of hardhandig aandrukt, wordt het afval te compact. Hierdoor zal het gewicht snel toenemen en komt het afval niet goed uit de container, wat moeilijkheden oplevert bij het ledigen.

 

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

[instagram-feed layout=grid]

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 7.30 tot 17.00 uur