Wij Nederlanders zijn goed in koffie drinken. Een gemiddelde kantoormedewerker drinkt zo’n duizend kopjes koffie per jaar. Over het algemeen worden deze bekers na één keer gebruik weggegooid. Hierdoor belanden er jaarlijks zo’n drie miljard koffiebekers bij het afval. Vaak worden deze kartonnen bekers bij het restafval gegooid, waarna ze verbrand worden. Jammer, want kartonnen bekers kunnen goed gerecycled worden.

Wanneer we denken aan het gescheiden inzamelen van kartonnen koffiebekers, kiezen we vaak het eerst voor het kartonafval. Dat klink logisch, gezien de bekers van karton zijn gemaakt. Toch klopt dit niet.
De bekers zijn namelijk voorzien van een coating gemaakt van Polyetheen (PE) of Polylactide (PLA), die lekkage voorkomt. Dit kan niet tegelijkertijd met papier en karton worden verwerkt. Los van de coating zullen de koffieresten uit kartonnen bekers de rest van het karton vervuilen. Nat papier en karton kan namelijk niet meer gerecycled worden.

PE en PLA

Toch wordt er vaak beweerd dat bekers met een PLA coating wel bij het karton mogen. Dit komt omdat deze coatings, vaak gemaakt van maiszetmeel of suikerriet, biologisch afbreekbaar zijn. Dit wordt vaak verward met recyclebaar. De koffiebekers kunnen niet worden gerecycled tot nieuw karton, maar worden gecomposteerd. Deze bekers worden dus op een volledig andere manier verwerkt dan gewoon papier- en kartonafval. Samen inzamelen is daarom dus niet mogelijk. PE coatings worden gemaakt van kunststof, gemaakt van aardolie. Deze coatings zitten ook in drankkartons zoals melk- en frisdrankpakken en hebben een andere verwerking dan karton.

Hoe worden koffiebekers gerecycled?

Kartonnen koffiebekers met een PA coating waren in het verleden een groot probleem. Er was nog geen mogelijkheid om de coating te scheiden van het karton, waardoor de bekers niet gerecycled konden worden. Inmiddels is het mogelijk om het polystyreen van het papier te scheiden. Dit wordt gedaan door de koffiebekers met behulp van een shredder in kleine stukjes te knippen, waardoor de coating loslaat. De kartonnen snippers worden vervolgens geweekt tot pulp. Eventuele inktresten worden verwijderd met luchtbellen en daarna wordt de pulp gebleekt. Na het zeven en verwarmen van de pulp, om het water eruit te halen en er droge vezels van te maken, kan het worden gebruikt als grondstof voor nieuw papier. Vaak wordt hier toiletpapier of servetten van gemaakt. Het overige papierslib en materialen die niet in de papierpulp horen, worden verbrand in een afvalenergiecentrale, waar energie bij vrijkomt. Koffiebekers met een PLA coating die apart worden ingezameld, worden in een biovergistingsinstallatie verwerkt. Ook het karton van de bekers kan vergist worden. Deze vergisting levert biogas en meststof op, dat kan worden omgezet in waardevolle compost.

Tip: De meest duurzame manier van kartonnen koffiebekers gebruiken, is door ze meerdere keren per dag te hergebruiken door ze opnieuw te vullen.

Hoe worden koffiebekers ingezameld?

Voor het inzamelen van kartonnen bekers zijn speciale bekerbakken beschikbaar. Hier worden de bekers netjes opgestapeld. Ook kunnen er rolcontainers worden gebruikt voor de inzameling van de bekers.
Wanneer je als bedrijf veel kartonnen bekers verbruikt, is het verstandig om een speciale container hiervoor te huren. De prijs voor het inzamelen en het verwerken ligt namelijk lager dan als je deze bekers bij restafval inzamelt. Daarnaast is het apart inzamelen van koffiebekers de enige manier om ze te recyclen. De PLA bekers, die kunnen worden gecomposteerd, kunnen ook het beste in een bekerbak of rolcontainer worden ingezameld en niet zomaar samen met het groenafval of gft afval, omdat dit vaak weer op een andere manier wordt verwerkt.

Wilt u uw kartonnen bekers ook apart inzamelen? Neem snel contact met ons op voor een prijsopgave of doe een gratis afvalscan.

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

[instagram-feed layout=grid]

Wat is duurzamer? Wegwerpbeker versus herbruikbare mok

Er is vaak een discussie over wat milieuvriendelijker is. Wegwerpbekers of een koffiemok?
Hier is niet echt een concreet antwoord op te geven. Een herbruikbare mok lijkt op het eerste gezicht de meest duurzame oplossing, maar ook dit heeft een ecologische voetafdruk.

Voor het produceren van een wegwerpbekertje zijn minder grondstoffen en energie nodig dan voor de productie van een koffiemok. Een bekertje gaat echter maar één a twee keer mee en een mok wel meer dan duizend keer. Maar wanneer de mok wordt afgewassen met heet water wordt hij minder duurzaam.

Voor deze stelling moet er dus worden gekeken naar de verwerking en het gebruik van de twee producten. Worden de koffiebekers niet apart ingezameld en dus niet gerecycled, dan is een herbruikbare mok een betere keus. Wanneer er een gerichte inzameling van papieren bekers is, is het wellicht een beter idee om minder vaak af te wassen en vaker te kiezen voor een papieren bekertje die je de hele dag door opnieuw vult.

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur