We scheiden te weinig elektrisch afval. Gemeenten, producenten en retailers starten daarom een mediacampagne om Nederlanders over te halen hun ongebruikte elektronische apparaten vaker in te leveren. Hoewel de campagne, die in het najaar van start gaat, zich vooral op de consument richt, is het scheiden van elektrisch afval ook van belang in het bedrijfsleven.
In Nederland wordt op dit moment zo’n 46% van al het elektrisch afval gescheiden ingezameld. Hierdoor komt er jaarlijks zo’n 40 miljoen kilo aan elektrische apparaten bij het restafval terecht. Bij elkaar opgeteld hebben deze elektrische apparaten een waarde van gemiddeld zo’n 73 miljoen euro!
Hoe worden elektrische apparaten gerecycled?
Alle elektrische apparaten (met of zonder snoer) vallen onder elektrisch afval. Denk aan kleine apparaten zoals opladers of smartphones, maar ook grote apparaten zoals bedrijfscomputers, wit- en bruingoed.
Elektrische apparaten kunnen vaak goed gerecycled worden. Ze bevatten veel herbruikbare materialen, zoals zilver, goud, koper, glas, ijzer, palladium en aluminium. Na inzameling worden de apparaten gedemonteerd waarna de waardevolle materialen eruit worden gehaald. Na verwerking kunnen deze opnieuw worden gebruikt als grondstof.
Voorsortering/ controle
De eerste stap in het recycleproces is de voorsortering. Hier worden de verschillende delen van elkaar verwijderd. Zo worden bijvoorbeeld de accu’s en batterijen uit de apparaten gehaald en apart verwerkt. Ook de snoeren en de andere waardevolle materialen worden in dit proces van de apparaten verwijderd.
Vermaling
Het overgebleven materiaal wordt in stukken gebroken en vervolgens vermalen. Dit wordt gedaan met behulp van een hamermolen.
Nasortering
De vermalen materialen worden gesorteerd met behulp van magneten of windzifting. De teruggewonnen materialen kunnen vervolgens weer worden gebruikt als nieuwe grondstof. Van kleine elektrische apparaten (bijvoorbeeld koffiezetapparaten) kan zo’n 65% van worden terugwonnen in grondstoffen.
Inzameling
Heeft u regelmatig elektrisch afval? Dit kan worden ingezameld in afzetcontainers. Omdat elektrisch afval erg kan verschillen (vooral per grootte) kunnen we u het beste per aanvraag adviseren over de beste inzameloplossing. Neem contact met ons op via 0727202206 of info@wastenet.nl
[instagram-feed layout=grid]
Contact met Wastenet inzameling
Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.
Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur