120 miljoen kilo koffiebonen, 300 miljoen kilo koffiedik en gemiddeld drie koppen koffie per Nederlander per dag. Dit zorgt bij elkaar voor flink wat koffieafval. Koffiedik, koffiedrab, residu of welke naam je er aan wilt geven. Het blijft achter bij ieder kopje koffie. Gelukkig is dit afval prima te recyclen.
Koffie is een waardevolle grondstof. Na olie is dit zelfs de meest verhandelde grondstof ter wereld! Hoeveel mensen ken je wel niet die niet op gang komen op een dag zonder hun lieftallige kopje koffie? In Nederland gebruiken we per jaar zo’n 120 miljoen kilo koffiebonen. Van de hele koffieplant komt er uiteindelijk maar 0,2% in je kopje koffie terecht. De rest is afval.
Wat gebeurt er met koffieafval?
Dit afval wordt in de meeste gevallen verbrand samen met het restafval. Jaarlijks dus zo’n 300 miljoen kilo koffiedik. In sommige gevallen komt het koffiedik bij het organisch afval terecht, waar het wordt vergist of gecomposteerd als groenafval. Vanwege de grote aantallen lijkt koffiedik recyclen dus zeker interessant. Het is alleen wel makkelijker gezegd dan gedaan, omdat het niet lang houdbaar is. Wanneer koffiedik wordt gebruikt voor het kweken van bijvoorbeeld oesterzwammen, moet het binnen een week worden verwerkt. Wacht je te lang dan is het goedje onbruikbaar geworden. Wanneer je dus gaat starten met koffiedik inzamelen, dan is het goed om te realiseren dat je hier veel koffie op korte termijn voor nodig hebt. Bij grote bedrijven en koffiebranderijen of koffietenten kan dit dus zeker. In dit geval wordt het koffieafval verzameld in vaten, emmers of speciale containers, opgehaald door een inzamelaar en naar de kweker gebracht. De kweker gebruikt het koffiedik om paddenstoelen te kweken. Hoe ze dat doen?
Zo maak je paddenstoelen van koffiedik
In de kwekerij maken ze een substantie van koffiedik en een aantal andere organische ingrediënten waaraan sporen van paddenstoelen worden toegevoegd. Dit wordt vervolgens in een zak verpakt, waar het een aantal weken kan broeden. Na zes weken vormen zich langzaam oesterzwammen.
Biogas
Wanneer koffiedik niet wordt gebruikt als kweek voor paddenstoelen wordt koffiedik omgezet in biogas.
Pallets van koffiedik
Daarnaast wordt koffiedik gebruikt om pallets van te maken. Pallets? Ja echt pallets. Het is een mengeling van koffiedik en hout. Na de inzameling van het koffiedik wordt het gedroogd en vermengd met houtzaagsel. Hier worden vervolgens pellets van geperst.
Contact met Wastenet inzameling
Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.
Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 7.30 tot 17.00 uur