Wastenet

EPS / Piepschuim



|

EPS / Piepschuim

Duurzaam zonder na te denken

Wat is Piepschuim (EPS)? Hoe wordt het afgevoerd

Piepschuim wordt gemaakt van polystyreen. Dit valt onder kunststof. Van origine is het een isolatiemateriaal, maar omdat het een licht materiaal is en omdat het in elke vorm te maken is, wordt het voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld voor de bescherming van goederen en isolatie tijdens transport.
 

Efficiëntie, duurzaamheid en kostenbesparing

Het antwoord is dat piepschuim afval in veel gevallen apart kan worden ingezameld. Piepschuim is namelijk een soort kunststof (polystyreen) dat uitstekend te recyclen valt. Toch belandt het vaak tussen het restafval of in de plastic container zonder dat men weet hoe het optimaal hergebruikt kan worden. Zonde, want als je afval piepschuim correct afvoert, draag je bij aan een circulaire economie en verlaag je de CO₂-voetafdruk.

In deze uitgebreide gids vertellen we je alles over piepschuim afval: wat het precies is, waarom apart inzamelen loont, hoe Wastenet je hierin ondersteunt, en waar de wet- en regelgeving bij komt kijken. Ook gaan we in op populaire vragen als “Is piepschuim plastic afval?” en “Hoe verwerk je dit materiaal op een duurzame manier?”

Wat is piepschuim?

Piepschuim, of EPS, is een kunststof dat bestaat uit geëxpandeerd polystyreen. Polystyreenkorrels worden onder hitte en stoom opgeblazen tot piepkleine bolletjes die voor circa 98% uit lucht bestaan. Vervolgens worden ze in mallen of platen gevormd tot allerlei producten zoals verpakkingsschuim en isolatieplaten. Door deze structuur is piepschuim extreem licht, isolerend en schokabsorberend.

Afval piepschuim ontstaat wanneer verpakkingen, platen of andere EPS-producten niet meer bruikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan beschermende randen rond nieuwe televisies, of isolatiemateriaal dat overblijft na een bouwklus. De uitdaging? Dit materiaal lijkt op het eerste gezicht waardeloos, maar in werkelijkheid kan het heel goed gerecycled of zelfs opnieuw ingezet worden.

Voorbeelden van piepschuimtoepassingen

Verpakkingsmateriaal

Om elektronica, meubels of kwetsbare producten te beschermen tijdens transport.

Vulchips

Kleine schuimbolletjes die dozen opvullen en schokken dempen.

Isolatieplaten

In de bouw voor het isoleren van daken, muren en vloeren.

Decoratief materiaal

Bijvoorbeeld in de vorm van grote decorstukken of piepschuimletters.

Vis- en voedingskratten

Met name in de voedselindustrie om producten vers te houden.

Door die brede inzet kom je piepschuim afval in vrijwel elke sector tegen: van bouwbedrijven tot webshops, en van supermarkten tot gewone huishoudens.

Piepschuim: bij welk afval hoort het?

Veel mensen vragen zich af: “Piepschuim bij welk afval?” De verwarring ontstaat omdat piepschuim van plastic is gemaakt en we daarom geneigd zijn het bij het plastic afval te gooien. Wie de vraag stelt “Is piepschuim plastic afval?”, heeft dus deels gelijk: piepschuim is inderdaad een kunststof, maar in de meeste gemeenten hoort het niet bij de reguliere PD-bak (Plastic, Drankkartons).

Waarom niet?

  • Verpakkingspiepschuim kan in theory bij het plastic afval, maar veel inzamelaars willen graag dat je het apart houdt.
  • Bouwpiepschuim of vervuild piepschuim (bijvoorbeeld met cementresten, verf of voedselresten) moet sowieso apart ingezameld worden.

 

In Nederland wisselt het beleid per gemeente. Soms mag schoon, wit piepschuim in de PD-zak, zolang het verpakkingspiepschuim is en niet verontreinigd. Toch moedigen steeds meer verwerkers aan om piepschuim separaat te houden, zodat je er zeker van bent dat het optimaal gerecycled wordt.

Afval piepschuim: de belangrijkste misverstanden

  1. “Piepschuim bij plastic afval is altijd toegestaan”

    • Niet overal. Check de gemeentelijke richtlijnen. Vaak is een speciale inleverlocatie of aparte container gewenst.
  2. “Piepschuim is organisch afbreekbaar”

    • Absoluut niet. Polystyreen breekt heel langzaam af en kan microplastics veroorzaken als het in de natuur terechtkomt.
  3. “Piepschuim in de papierbak is geen probleem”

    • Fout. Piepschuim is geen papier en verstoort het papierrecyclingproces.
  4. “Klein restje beton of verf op piepschuim is niet erg”

    • Vervuild piepschuim is lastig te recyclen. Houd het liever zo schoon mogelijk.

 

Kortom, piepschuim afval verdient extra aandacht bij inzameling. De beste optie is om het schoon en droog te houden, eventueel apart te stapelen of in een aparte zak te doen, zodat verwerkers het makkelijk herkennen.

Waarom piepschuim afval apart inzamelen?

Piepschuim (EPS) bestaat grotendeels uit lucht. Daardoor is het extreem licht maar wel volumineus. In verbrandingsinstallaties neemt het veel ruimte in, zonder dat het veel energie oplevert. Door het apart te houden, help je:

Hergebruik en recycling

Schone piepschuimkorrels kunnen worden gesmolten en opnieuw tot plastic producten verwerkt.

Lagere afvalkosten

Piepschuim kan, indien apart, goedkoper verwerkt worden dan gemengd restafval.

Minder CO₂-uitstoot

Door recycling is er minder nieuwe kunststofproductie nodig.

Betere logistiek

Een aparte piepschuimcontainer zorgt voor minder verstopping van je restafvalbak en voorkomt dat grote ladingen lucht worden verbrand.

Bovendien dwingt de overheid bedrijven en particulieren steeds meer om afvalstromen gescheiden aan te bieden. Hierdoor gaan grondstoffen niet onnodig verloren en blijven schadelijke stoffen uit het milieu.

Hergebruik en recycling

Schone piepschuimkorrels kunnen worden gesmolten en opnieuw tot plastic producten verwerkt.

Lagere afvalkosten

Piepschuim kan, indien apart, goedkoper verwerkt worden dan gemengd restafval.

Minder CO₂-uitstoot

Door recycling is er minder nieuwe kunststofproductie nodig.

Betere logistiek

Een aparte piepschuimcontainer zorgt voor minder verstopping van je restafvalbak en voorkomt dat grote ladingen lucht worden verbrand.

Bovendien dwingt de overheid bedrijven en particulieren steeds meer om afvalstromen gescheiden aan te bieden. Hierdoor gaan grondstoffen niet onnodig verloren en blijven schadelijke stoffen uit het milieu.

Milieurisico’s bij verkeerd afvoeren van piepschuim

  • Versnippering tot microplastics: Piepschuim kan makkelijk breken en uiteenvallen in kleine bolletjes die in het milieu terechtkomen.
  • Verbranding zonder energiewinst: In de verbrandingsoven levert piepschuim amper energie en geeft het onnodige emissies.
  • Geen grondstoffenterugwinning: Weggooien bij het restafval betekent dat het materiaal niet hergebruikt kan worden.
  • Volume in de afvalstroom: Grote stukken piepschuim verstoppen containers en verhogen transportkosten.

 

Door piepschuim afval apart te houden, minimaliseer je deze risico’s en help je de circulaire economie een stap vooruit.

Wet- en regelgeving rondom piepschuim afval

Piepschuim of EPS valt in principe onder de categorie kunststof. De Nederlandse overheid stimuleert het hergebruik van kunststoffen, om minder fossiele grondstoffen te verbruiken. De Wet milieubeheer schrijft voor dat bedrijven hun afvalstromen scheiden als dat praktisch uitvoerbaar is. Voor piepschuim geldt dat het:

  • Niet bij papier of GFT mag.
  • In sommige gemeenten bij PD kan, mits schoon en wit, maar niet overal.
  • Bij voorkeur apart gehouden wordt, vooral grotere volumes.

 

Afval hiërarchie
Het uitgangspunt in de afvalwetgeving is dat je bruikbare materialen niet weggooit, maar recycleert of hergebruikt. Piepschuim leent zich daar uitstekend voor. Vervuild piepschuim dat niet gereinigd kan worden, moet je echter als restafval of bouw- en sloopafval inleveren (afhankelijk van de vervuiling).

Relevante bepalingen

  1. Besluit scheiden bedrijfsafval: Hierin staat onder andere dat waardevolle stromen (zoals kunststoffen) niet bij het restafval mogen als ze te recyclen zijn.
  2. Lokale gemeentelijke verordeningen: De regels voor “Piepschuim bij welk afval?” en “Piepschuim plastic afval ja of nee?” verschillen per regio.
  3. Afvaltransport: Bij grote volumes piepschuimafval regelen sommige gemeenten speciale ophaaldagen of inleverpunten. Anders kun je terecht bij professionele inzamelaars zoals Wastenet.

 

Door je te houden aan deze regels, draag je actief bij aan de circulaire economie en voorkom je boetes of andere sancties.

Praktische tips voor het omgaan met piepschuim afval

Piepschuim is licht en volumineus, en kan makkelijk vervuilen als je het niet goed bewaart. Met de volgende tips houd je alles netjes en draag je bij aan een hoogwaardige recycling:

  1. Zorg voor een aparte bak of ruimte: Laat het piepschuim niet rondslingeren, anders waait het weg of raakt het besmet met ander afval.
  2. Houd het schoon en droog: Is er etensresten, verf of cement opgekomen? Probeer de vervuiling te verwijderen of gooi zwaar vervuild EPS apart weg (bij restafval of bouwafval).
  3. Klein maken: Door piepschuim te verkleinen (in stukken scheuren of snijden) bespaar je ruimte in de container. Let wel op dat je geen microdeeltjes verspreidt.
  4. Controleer gemeentelijke richtlijnen: Soms mag klein, schoon verpakkingspiepschuim bij het PD, maar check dit zeker.
  5. Werk met een inzamelaar: Heb je regelmatig grote volumes? Overweeg een contract met Wastenet zodat het piepschuim wekelijks of maandelijks opgehaald wordt.

Piepschuim afvoeren bij herinrichting of bouw

In de bouw en renovatie kom je vaak isolatieplaten van piepschuim tegen. Na het snijden en op maat maken houd je reststukken over. Ook bij sloopwerkzaamheden vind je soms oude EPS-platen. Belangrijke aandachtspunten:

  • Voorkom vermenging met stof en puin: Houd piepschuim apart, anders wordt het ongeschikt voor recycling.
  • Grote platen in één container: Zo bespaar je ruimte en blijft de restafvalcontainer beschikbaar voor hout, puin, metaal, etc.
  • Check of het vervuild is: Oude isolatieplaten kunnen lijm, bitumen of andere resten bevatten. Licht vervuild piepschuim kan soms nog gereinigd worden, sterk vervuild materiaal moet bij het restafval of bouwafval.

 

Door hier vooraf over na te denken, kun je kosten en tijd besparen en je project milieuvriendelijker maken.

Hergebruik en recycling van piepschuim

Piepschuim is verrassend goed te recyclen als het schoon en droog is. De recycling kan op verschillende manieren plaatsvinden:

  • Mechanische recycling: Het piepschuim wordt tot kleine korrels vermalen en gesmolten tot nieuwe polystyreenkorrels. Deze korrels kunnen dienen als grondstof voor nieuwe EPS-blokken of andere kunststoffentoepassingen.
  • Inzet als isolatie: Grote, onbeschadigde platen kunnen soms direct hergebruikt worden in andere bouwprojecten.
  • Vervezeling: In sommige gevallen kunnen piepschuimkorrels verwerkt worden tot vezels of lichtgewicht vulmateriaal.

 

Wanneer je piepschuim afval met Wastenet inzamelt, zorgt men voor een optimale verwerkingsroute. Schoon piepschuim gaat doorgaans naar gespecialiseerde recyclers, waardoor de kunststof een tweede leven krijgt.

Proces piepschuimrecycling in stappen

  1. Sortering: Ontvangst in sorteercentrum. Verontreinigd materiaal wordt eruit gehaald.
  2. Verkleining: Het piepschuim wordt in kleinere stukken gebroken.
  3. Warmtebehandeling of smelten: De korrels worden tot een homogene massa verhit.
  4. Nieuw granulaat: De gesmolten kunststof wordt afgekoeld en tot granulaat geperst.
  5. Nieuwe producten: Dit granulaat kan dienen als basis voor nieuwe EPS-producten of andere kunststofartikelen.

 

Zo blijft de kringloop gesloten en besparen we op fossiele grondstoffen en energie.

Piepschuim en de circulaire economie

Een circulaire economie streeft naar maximale benutting van grondstoffen, met zo min mogelijk afval. In plaats van piepschuim te verbranden of te storten, kunnen we het opnieuw inzetten. Dit scheelt grondstoffen, energie en CO₂-uitstoot.

  • Minder winning van aardolie: Polystyreen is een aardolieproduct; elke kilo gerecycled piepschuim bespaart nieuwe grondstoffen.
  • Lagere CO₂-uitstoot: Recycling vraagt minder energie dan de productie van nieuw plastic.
  • Bescherming tegen zwerfafval: Piepschuim waait makkelijk weg en vervuilt de natuur. Door het netjes in te zamelen, voorkom je microplastics in de omgeving.

 

Bedrijven die inzetten op circulaire grondstoffen tonen aan dat ze verantwoord ondernemen. Piepschuim afval correct scheiden is hierbij een vrij eenvoudige stap met grote impact.

Innovaties in piepschuimrecycling

De techniek voor recycling van kunststoffen ontwikkelt zich snel. Enkele nieuwe trends:

  1. Chemische recycling: Waarbij polystyreen wordt afgebroken tot zijn basismoleculen en weer volledig nieuw piepschuim kan worden gemaakt.
  2. Lokale compactoren: Kleine machines die piepschuim ter plekke samenpersen of smelten, waardoor het transportvolume sterk daalt.
  3. Biologisch afbreekbare alternatieven: Er wordt geëxperimenteerd met bio-based schuimen, maar traditioneel piepschuim blijft voorlopig toonaangevend.

 

Deze innovaties vergroten de kansen dat piepschuim in de toekomst nóg efficiënter wordt hergebruikt en de milieu-impact verder daalt.

Duurzame inzet van piepschuim: een win-winsituatie

Kort gezegd: piepschuim afval apart inzamelen is voordelig voor het milieu, de portemonnee en je imago. Je voorkomt dat er waardevolle grondstoffen verloren gaan en reduceert de afvalstroom in je restcontainer. Daarnaast voldoe je aan de steeds strenger wordende regels voor afvalscheiding en laat je klanten en stakeholders zien dat je begaan bent met duurzaamheid.

  • Milieuvoordeel: Minder microplastics en minder CO₂-uitstoot door hergebruik.
  • Kostenvoordeel: Lagere afvalkosten en mogelijk een betere prijs voor zuivere piepschuimstromen.
  • Reputatie: Een duurzaam bedrijfsprofiel kan doorslaggevend zijn voor opdrachtgevers en consumenten.

 

Door deze factoren is het logisch om direct werk te maken van een goede inzameling van piepschuim afval.

Mogelijke kostenposten

  • Transport: Grote volumes piepschuim nemen veel plaats in, maar wegen weinig. Dit kan extra ritten betekenen als je niet slim compacter of apart inzamelt.
  • Verwerkingskosten: Schone EPS-stromen zijn goedkoper te recyclen dan vervuild materiaal.
  • Opslag: Heb je voldoende plek om piepschuim droog en schoon op te slaan tot de volgende ophaaldag?
  • Tijd en personeel: Werknemers moeten weten waar ze piepschuim moeten deponeren en hoe ze vervuiling voorkomen.

 

Met Wastenet kun je deze punten optimaliseren, waardoor je wellicht goedkoper uit bent dan wanneer je piepschuim gewoon in de restafvalcontainer gooit.

Aandachtspunten bij vervuild piepschuim

Niet al het piepschuim afval is meteen geschikt voor recycling. Bouwafval of andere verontreinigingen maken het moeilijk om EPS schoon te hergebruiken. Let op:

  • Cement, verf, lijm: Probeer deze resten zoveel mogelijk te verwijderen.
  • Houtdeeltjes of isolatiewol: Kan de recycling van piepschuim verstoren.
  • Voedselresten: Verpakkingspiepschuim kan vuil worden door vet, sauzen of vocht. Spoel of veeg het schoon als dat makkelijk kan.

 

Als het piepschuim te zeer vervuild is, moet je het helaas als restafval of bouwafval afvoeren, wat duurder en minder milieuvriendelijk is.

Veiligheid en gezondheid

Piepschuim is over het algemeen niet gevaarlijk voor de gezondheid. Toch zijn er wat aandachtspunten:

  • Stofvorming: Bij snijden of schuren van piepschuim kunnen kleine deeltjes vrijkomen. Draag bij intensief contact een stofmasker en werk in een goed geventileerde omgeving.
  • Brandgevaar: Piepschuim is ontvlambaar. Sommige soorten bevatten brandvertragers, maar bewaar het toch bij voorkeur uit de buurt van open vuur.
  • Luchtwegen: Zeer fijne piepschuimdeeltjes kunnen irriterend zijn als je ze inademt. Voorzichtig werken is dus verstandig.

 

Over het algemeen levert piepschuimafval weinig veiligheidsproblemen op, mits je het correct en schoon opslaat.

Conclusie: zet in op professioneel piepschuimbeheer

Piepschuim afval vormt een interessante paradox: het is superlicht en handig, maar kan een groot volume innemen in je containers. Door het apart te houden, profiteer je van lagere afvalkosten, draag je bij aan het milieu en voldoe je aan de regelgeving voor afvalscheiding. Wachten tot je container vol zit met lucht is niet nodig; kies voor een professionele oplossing.

Wastenet biedt landelijke dekking, één factuur voor al je afvalstromen en een gratis afvalscan om je inzameling te optimaliseren. Wil je geen contract? Dan is er Containeronline voor een snelle, online oplossing bij tijdelijke of eenmalige piepschuimstromen.

In een tijd waar circulaire economie en grondstoffenschaarste steeds belangrijker worden, is correct beheer van piepschuim een relatief eenvoudige stap die groot verschil kan maken. Of het nu gaat om verpakkingschips of restanten isolatie, verbruikt piepschuim geen nuttige ruimte meer in je restafval, maar krijgt het een nieuw leven als gerecycled plastic.

Waarom afval scheiden?

Door afvalstromen gescheiden in te zamelen, bespaart u op verwerkingskosten en draagt u bij aan een duurzamere toekomst. Onze oplossingen zijn afgestemd op de unieke behoeften van uw bedrijf.

 

Meer weten over een specifieke afvalstroom?

Bekijk onze Afvalsoorten-pagina’s en ontdek hoe wij uw afval efficiënt en duurzaam verwerken.

Laat uw afvalbeheer vandaag nog optimaliseren! Vraag een offerte aan of doe de gratis afvalscan.

Case studies

Lees onze laatste succesverhalen

Hoe De Houtloods afvalbeheer optimaliseert met Wastenet

van de Streek Bier, een innovatieve brouwerij uit Utrecht, wilde zich volledig richten op het brouwen van hun speciale en vaak prijswinnende bieren. Tegelijkertijd zochten ze naar een oplossing om hun afvalstromen goed én duurzaam te verwerken. Met hulp van Wastenet.nl hoefden de oprichters Ronald en Sander van de Streek “nooit meer na te denken over afval,” waardoor de focus volledig bij het brouwen van bier kon blijven.

Lees verder »

Hoe Bellboy Lifttechniek profiteert van heldere facturering en snelle inzameling

van de Streek Bier, een innovatieve brouwerij uit Utrecht, wilde zich volledig richten op het brouwen van hun speciale en vaak prijswinnende bieren. Tegelijkertijd zochten ze naar een oplossing om hun afvalstromen goed én duurzaam te verwerken. Met hulp van Wastenet.nl hoefden de oprichters Ronald en Sander van de Streek “nooit meer na te denken over afval,” waardoor de focus volledig bij het brouwen van bier kon blijven.

Lees verder »

Hoe van de Streek Bier nooit meer hoeft na te denken over afval

van de Streek Bier, een innovatieve brouwerij uit Utrecht, wilde zich volledig richten op het brouwen van hun speciale en vaak prijswinnende bieren. Tegelijkertijd zochten ze naar een oplossing om hun afvalstromen goed én duurzaam te verwerken. Met hulp van Wastenet.nl hoefden de oprichters Ronald en Sander van de Streek “nooit meer na te denken over afval,” waardoor de focus volledig bij het brouwen van bier kon blijven.

Lees verder »

FAQ

Onze veelgestelde vragen

Ja, EPS is goed recyclebaar. Het kan worden vermalen en verwerkt tot nieuw piepschuim of gebruikt worden voor andere kunststofproducten. Veel milieustraten en afvalverwerkingsbedrijven accepteren EPS voor recycling, mits het schoon en vrij van andere materialen is.

Dit verschilt per gemeente. In sommige gemeentes mag schoon EPS bij het plastic afval (PD), terwijl het in andere gevallen apart moet worden ingeleverd bij een milieustraat. Het is daarom verstandig om de lokale afvalscheidingsregels te controleren.

EPS (geëxpandeerd polystyreen) en tempex zijn eigenlijk dezelfde materialen. Tempex is een merknaam die in Nederland vaak wordt gebruikt om EPS aan te duiden. Beide termen verwijzen naar hetzelfde lichtgewicht, isolerende materiaal dat veel wordt gebruikt in verpakkingen en de bouw.

 

Bespaar direct op jouw afvalkosten!

Wastenet helpt je met slimme afvaloplossingen die passen bij jouw bedrijfsbehoeften. Neem contact op voor gratis advies én een gratis afvalscan!