Gisteren was het Earth Overshoot Day. Dit is de dag in het jaar waarop we evenveel natuurlijke grondstoffen hebben verbruikt als dat de aarde in één jaar kan produceren. Logisch gezien zou deze dag er dus niet moeten zijn óf op 31 december moeten vallen. Voor Nederland was die dag echter gisteren, 3 mei 2020. De rest van het jaar gebruiken we dus meer dan dat we hebben.

Wat betekent dit?

Als de hele wereld zou leven, zoals wij leven in Nederland, is één aarde niet genoeg. We zouden jaarlijks drie aardes nodig hebben, om in onze behoefte te voorzien. Nederland staat wereldwijd hoog op de ranglijst. Samen met Duitsland staan we op de 17e plaats. Qatar is het slechts scorende land en was op 11 februari al door haar grondstoffen heen. Ook Noorwegen, Australië, USA en Canada staan hoger op de lijst dan Nederland. Indonesië scoort het beste en heeft op 18 december pas Overshoot Day bereikt.

Nederlands Overshoot Day komt overigens steeds eerder. In 1970 lag deze dag nog op 29 december. In 2000 op 23 september en vorig jaar op 29 juli.

Hoe wordt Earth Overshoot Day berekend?

Earth Overshoot Day is een schatting. Hoewel de schatting nauwkeurig wordt uitgerekend, kan het niet met 100% zekerheid worden vastgesteld. Toch blijft de boodschap zorgwekkend. We gebruiken meer dan dat we hebben. We kappen meer bomen dan dat er kunnen groien en we halen meer vissen uit de zee dan dat ze kunnen voortplanten.

De schatting voor Earth Overshoot Day wordt gemaakt door een internationale, onafhankelijke organisatie, Global Footprint Network. Zij delen de biocapaciteit van de planeet door de totale menselijke voetafdruk van dat jaar. De cijfers die zij hiervoor gebruiken komen van de National Footprint and Biocapacity Accounts, die weer gebruik maken van data van de VN.

Hoe kunnen we onze voetafdruk verlagen?

Volgens de Global Footprint Network zijn er een aantal stappen die iedereen zou kunnen zetten om Earth Overshoot Day de komende jaren uit te stellen.
Dit zijn o.a. minder vlees eten (wanneer we voor de helft minder vlees consumeren winnen we zo’n 10 dagen per jaar), duurzame brandstoffen gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen, minder vliegverkeer, meer gebruik van openbaar vervoer en het kopen van lokale producten.

Met de hashtag #MoveTheDate kan iedereen laten zien wat zij doen om Earth Overshoot Day te vertragen. Benieuwd hoe duurzaam jij bent? Doe hier de korte test en zie hoeveel aardes er nodig zijn voor jouw behoeftes.

Circulaire economie

Hoewel je als persoon je steentje zeker kan bijdragen, moeten we dit ook op grotere schaal aanpakken om een echte impact te maken. Om Overshoot Day terug te dringen moeten we duurzaam met onze schaarse grondstoffen omgaan. Een goed voorbeeld hiervan is de transitie naar een circulaire economie. De Europese doelstelling voor 2050. In een circulaire economie gooien we geen grondstoffen weg, maar gebruiken we alles zo veel mogelijk opnieuw, zodat er zo min mogelijk nieuwe grondstoffen hoeven worden aangeboord.

Als bedrijf kan je hier een goede stap in maken door zo duurzaam en efficiënt mogelijk met je afvalmanagement om te gaan. Kies voor een goed afvalscheidingssysteem, zodat alle mogelijk afvalstromen hergebruikt en gerecycled kunnen worden. Hulp nodig om jouw afvalmanagement zo duurzaam mogelijk in te richten? Neem contact met ons op of vraag de gratis afvalscan aan.

Impact corona crisis

De wereld staat even stil. Het vliegverkeer is tot rust gekomen, mensen werken thuis en de lucht lijkt iets op te klaren. Zal dit Earth Overshoot Day iets terugdringen? Gaat het vanaf nu alleen maar beter worden voor de aarde?

Hoe groot de impact van de coronacrisis op Earth Overshoot Day is, kunnen we momenteel nog niet meten. Om alle gegevens te verzamelen en te analyseren zit er een vertraging van ongeveer drie jaar in de berekeningen. We hebben wel kunnen zien dat de economische crisis in 2008 impact heeft gehad. In 2008 hadden we nog vier aardes nodig, en in 2009 is dit gedaald naar drie. Hoewel ons consumptiegedrag in de jaren daarna weer flink is toegenomen, heeft het op de lange termijn geen invloed gehad. Of de huidige coronacrisis dit wel gaat hebben, is nog maar de vraag.

Maar feit blijft, de huidige situatie is niet houdbaar voor lange termijn. Verandering is nodig.

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

[instagram-feed layout=grid]

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 7.30 tot 17.00 uur