Afvalinzameling wordt beïnvloed door de seizoenen. Zo moet je uitkijken dat je afval niet gaat rotten in de zomer en vastvriest in de winter. Met deze tips houdt u uw afvalcontainer het hele jaar schoon.
Voorjaar
Het voorjaar is een van de beste tijden voor de container. Vaak is het niet koud genoeg dat het afval kan vastvriezen en niet warm genoeg dat het afval kan gaan rotten. Dit is een goed moment om de container(s) eens goed te reinigen of te laten reinigen. Op deze manier blijven er geen afvalresten achter die in de zomer voor problemen kunnen gaan zorgen.
Zomer
De zomer is de lastigste periode voor afvalcontainer. Door de hoge temperaturen kan het afval snel gaan rotten, trekt het ongedierte aan en krijg je sneller last van stankoverlast. In dit jaargetijde is het belangrijk om de container zo droog en schoon mogelijk te houden. Broeiproblemen ontstaan vooral bij veel vocht. Heb je veel organisch afval (etensresten), dan is het slim om op warme dagen een extra lediging in te plannen.
In het kort:
- Laat nat afval goed uitlekken.
- Leg een oude krant, karton, eierdoos, zaagsel of stro onderin de containers zodat afvalresten niet gaan aankoeken.
- Heb je veel vochtig afval? Bouw het op in laagjes. Leg bijvoorbeeld een laag organisch afval over een laag dikker, droog afval.
- Laat de bak drogen voordat je er nieuw afval in weggooit.
- Verpak afval dat vliegen en ongedierte voordat je het in de container gooit. Bijvoorbeeld etensresten en luiers kunnen het beste in een afgeslote vuilnis- of doorzichtige pmd-zak in de container worden gegooid. Hiermee voorkom je vliegjes en maden.
- Hou de container schoon. Maak hem zelf regelmatig schoon met groene zeep of laat de container reinigen.
Herfst
Ook de herfst is een prima periode voor de afvalcontainer vanwege de temperaturen. Net als de lente is dit een goede periode om de container goed schoon te maken na de warme zomerperiode. Hiermee voorkom je dat er resten achterblijven die in de winter kunnen vastvriezen.
Winter
Bevroren handen, ruiten en jawel… afvalcontainers. Met het winterse weer komt het regelmatig voor dat het afval vastgevroren zit in de container of dat de deksel vastvriest. Wanneer dit gebeurt kan de container dus niet geleegd worden. Zo voorkom je dit.
- Plaats een houtje of stokje tussen de deksel en de container. Zo voorkom je dat de deksel vastvriest.
- Laat nat afval (groente fruit, koffiefilters, theezakjes) eerst goed uitlekken
- Leg een dunne krant of eierdoos op de bodem van de container. Dit neemt vocht op en voorkomt vastvriezen.
- Zet de container zoveel mogelijk binnen of op een beschutte plek
- Maak, voordat de container aan de weg wordt gezet, het afval voorzichtig los van de wand van de container.
Doe dit nooit
Ervaar je afvalproblemen? Dan is de verleiding groot om dit zo snel mogelijk met grof geschut op te lossen. Val echter niet in deze valkuilen, omdat ze in de meeste gevallen meer kwaad dan goed zullen doen.
- Gebruik nooit producten met chloor, desinfecterende middelen of insecticiden. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar bij de inzameling van organisch afval verstoord dit ook het composteringsproces.
- Gebruik geen zout of antivriesvloeistoffen tegen vastvriezen. Zij brengen schade aan de container en kunnen ook het composteringsproces verstoren.
- Hetzelfde geldt voor waspoeder, kalk, luchtverfrisser, vliegenspray om de vliegen en geur tegen te gaan.
Loop je tegen containerproblemen aan en kunt u wel wat hulp gebruiken? Onze afvalmanagers staan voor u klaar via info@wastenet.nl of 0727202206
[instagram-feed layout=grid]
Contact met Wastenet inzameling
Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.
Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 7.30 tot 17.00 uur