De afgelopen jaren is de oud papierprijs flink gedaald. Sinds China haar afvalimportbeleid aan het verscherpen is, wordt er nog maar weinig Europese oud papier toegelaten. Hierdoor kampt Europa, en dus ook Nederland, met een enorm overschot. De Europese recyclingorganisatie EuRIC heeft deze week een brandbrief gestuurd aan Europese beleidsmakers met de vraag om ondersteuning in de huidige situatie.

Europees overschot oud papier

Oud papier is een belangrijke grondstof voor het maken van nieuw papier en karton. In Nederland kan een groot deel (85%) van het oud papier worden gerecycled. Ook in de rest van Europa is dit percentage hoog (71,5%). Ondanks deze recycle-capaciteiten wordt er meer oud papier ingezameld dan er verwerkt kan worden. Hoewel het positief is dat Europese burgers en bedrijven hun oud papier goed scheiden, is het overschot een groot probleem. Gemiddeld blijft er zo’n 8 ton oud papier per jaar over dat niet in Europa kan worden verwerkt.

Importrestricties China

Tot een aantal jaar geleden was er een makkelijke oplossing voor dit overschot. China wilde het maar al te graag hebben. In 2016 werd er nog 28 miljoen ton oud papier naar China verscheept. 1,4 miljoen ton hiervan kwam uit Nederland. Hiermee was Nederland de op twee na grootste Europese oud papierexporteur. Alleen het Verenigd Koninkrijk wist meer oud papier in te zamelen.

Niet al het al het geëxporteerde papier was van hoge kwaliteit. Amerika en Europa verscheepten ook grote hoeveelheden verontreinigd papier naar Azië. Daarnaast werd ook het (vervuilde) overschot aan kunststofafval naar China geëxporteerd. In 2017 was de maat vol voor China. Zij vonden dat ze inmiddels zelf genoeg afval produceerden en konden de vervuilde stromen uit de rest van de wereld er niet meer bij hebben. China stelde de eisen zo streng bij, dat er nu nog maar een vervuiling van maximaal 0,5% is toegestaan. Hierdoor komt het Nederlands huishoudelijk oud papier niet meer in aanmerking voor export. Alleen bedrijfsafval en grafisch oud papier kan nog worden geëxporteerd. De Europese oud papier markt heeft hierdoor een grote klap gekregen en er moet volgens de EuRIC nu snel maatregelen worden genomen.

Maatregelen

Zij zijn van mening dat onder andere :

  1. Er meer productiecapaciteit moet worden gecreëerd in Europa voor nieuw papier en karton om het structurele overschot aan oud papier in Europa voor een groot deel te kunnen opvangen.
  2. De kwaliteit moet worden gewaarborgd en er een verbod moet komen op nascheiding uit gemengde inzameling. Ook zouden er geen inzamelmiddelen meer moeten worden gebruikt die vervuiling versterken.
  3. Er een actief beleid moet worden gevoerd tegen de importrestricties en handelsbelemmeringen voor hoogwaardige secundaire grondstoffen, die voldoen aan de internationale kwaliteitsstandaarden.
  4. Oud papier in meer nieuwe producten moet worden gebruikt en eventuele belemmeringen hiervoor moeten worden weggenomen.
  5. Oud papier de ‘End-of-Waste’-status zou moeten krijgen waardoor kwalitatief hoogwaardig oud papier erkent wordt als grondstof. Hierdoor vervallen de kosten van de (Europese) afvalstoffenregelgeving.

 

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

[instagram-feed layout=grid]

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur