Nieuwe regelgeving bij het afvoeren van grond: PFAS-handelingskader
Let op! Wanneer u grond wilt laten afvoeren, krijgt u te maken met de nieuwe regelgeving.
Op 8 juli 2019 is het ‘Tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie’ in werking getreden. Het gevolg hiervan is dat wanneer u grond wilt laten afvoeren dit getest moet zijn op PFAS-verbindingen (PFAS, PFOA en GenX).
Wat is PFAS?
PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dit is een stofgroep waar de stoffen PFOS, PFOA en GenX onder vallen. Deze stoffen worden sinds de jaren zeventig regelmatig gebruikt in onder andere kleding, cosmetica, pannen, verf en blusschuim. De stoffen zijn brandwerend en vrijwel onverwoestbaar. Omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn, komen ze in het milieu terecht. Ondanks dat de precieze gevolgen hiervan nog onduidelijk zijn, zijn wetenschappers er over uit dat dit schadelijk is voor mens, dier en milieu en we het vanaf nu zoveel mogelijk moeten voorkomen.
Gevolgen PFAS-handelingskader
In het handelingskader wordt aangegeven dat iedereen die vanaf afgelopen 8 juli grond verplaatst, eerst onderzoek moet doen naar de aanwezigheid van deze en andere PFAS-stoffen. Dit betekent dat verwerkingsbedrijven vanaf heden geen grond, baggerspecie en funderingsmaterialen meer aannemen aan waar mogelijk PFAS-verbindingen in aanwezig kunnen zijn. De enige manier om op dit moment uw grond af te laten voeren is door zelf een analyse te laten uitvoeren.
Hoe kom ik aan een PFAS-verklaring?
De grondanalyse kan in een laboratorium worden uitgevoerd. Door de grote hoeveelheid aanvragen is er op dit moment echter een groot gebrek aan laboratoria die dit specifieke onderzoek kunnen uitvoeren. Hierdoor lopen veel bouwprojecten vertraging op.
Heeft u veel grond om af te voeren? Of wilt u weten hoe zo’n PFAS-verklaring precies werkt? Neem contact met ons op.