Ongeveer 6% van de CO2-uitstoot van alle stadslogistiek is door inzamelen van afval. Dat is een hoog percentage. Hierin kan veel gewonnen worden. Veel afvalinzamelaars zijn daarom bezig om de uitstoot drastisch te verlagen. Elektrisch inzamelen en verwerken van afval is daar een belangrijk middel in. Steeds meer bedrijven gebruiken elektrische machines en wagens. Maar volledig elektrisch afval inzamelen, kan dat?

Elektrische inzamelvoertuigen

De transitie begint al bij het ophalen van de afval. Dit gebeurt nog veel met grote dieselwagens, maar steeds vaker zie je hybride en elektrische wagens rijden. De Dieselmotoren worden steeds meer vervangen voor elektromotoren, accu’s en snelladers. Dit scheelt niet alleen erg veel met de uitstoot van CO2, NOx en fijnstof, het zorgt er ook voor veel minder geluidsoverlast.

Als er meerdere wagens op een dag door een bepaald gebied rijden, is er onnodig veel CO2-uitstoot en kan dat voor bedrijven en omwonende overlast veroorzaken. Mede daarom kiezen steeds meer gemeenten ervoor om afval gezamenlijk op te halen. Zo rijdt er nog maar 1 afvalwagen door de straten.

Hybride en elektrische machines op de werkplaats

Het ophalen van afval is stap 1, maar daarna moet het ook verwerkt worden. Hiervoor heb je soms hele krachtige machines nodig. Op de afvalverwerkingsplaats zijn steeds meer volledig elektrische machines om het afval te verplaatsen, sorteren en zelfs te vermalen. De techniek wordt steeds beter, waardoor je geen concessies meer hoeft te doen in prestatie en inzetbaarheid. Bij sommige machines geeft een accu nog te weinig kracht. Daar wordt nog steeds gebruik gemaakt van dieselmotoren, maar ook steeds meer hybride machines die zo veel mogelijk elektrisch handelen, maar voor de te zware acties overschakelt naar diesel. Veel afvalverwerkers en machineproducenten streven ernaar om in 2030 volledig elektrisch afval in te zamelen en te verwerken. Volgens specialisten is dit haalbaar.

Groene stroom vs. grijze stroom

Het streven om volledig elektrisch afval te verwerken is een mooi iets, maar als de stroom opgewekt wordt door fossiele brandstoffen, is de positieve impact alsnog matig. Steeds meer afvalinzamelaars werken zo veel mogelijk met groene stroom die ze bij voorkeur ook zelf opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen en zelfs windmolens. Er wordt hard gewerkt aan het plaatsen van windmolens en zonneparken om zo (bijna) voldoende groene stroom in eigen beheer op te wekken.

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 7.30 tot 17.00 uur