PMD en glas zijn goed te recyclen en daarom waardevol om te scheiden. De kosten voor het laten ophalen zijn echter hoger dan die voor restafval. Gemeenten krijgen een vergoeding voor het inzamelen en recyclen van het afval bij de inwoners. Vanaf 1 januari 2023 geldt dit ook voor bedrijfsafval. Dit maakt het scheiden van glas en PMD een stuk interessanter.

Wat betekent dit voor u?

Heeft u binnen uw bedrijf wekelijks 240 liter of meer aan consumentenverpakkingen, dan valt het binnen de regeling. We verwachten dat de prijs voor het ophalen en recyclen van plastic- en drankverpakkingen en de inzameling van glas door de vergoeding omlaag zal gaan. De doorvoering van deze prijsverlaging laat nog even op zich wachten. Zodra hierover meer bekend is communiceren we dit.

Afval scheiden belangrijker

Het scheiden van afval wordt steeds belangrijker. Door een aantal aanpassingen in de EU-richtlijnen voor plastic- en drankverpakkingen en glas, komt er een vergoeding voor het scheiden van afval aan de bron. Dit betekent dat het afval gescheiden is vóór het aangeboden wordt aan de afvalverwerker. Door als bedrijf het afval gescheiden aan te bieden, kan het direct naar de plek waar het verwerkt wordt. Dit scheelt uitstoot bij het sorteren met machines en eventueel opnieuw transporteren naar een andere locatie. Daarnaast zorgt het ervoor dat het afval beter verwerkt kan worden in nieuwe grondstoffen. Er worden dan geen verpakkingen bij de sortering gemist die toch in de verbrandingsoven belanden. Afval scheiden is dus efficiënter, beter voor het milieu en nu ook voor de portemonnee.

PMD wordt PD

PMD en glas blijven twee verschillende afvalstromen die apart ingezameld dienen te worden. De samenstelling van PMD wordt wel anders. Het gaat vanaf 1 januari 2023 alleen nog om Plastic verpakkingen en Drankkartons. De Metalen verpakkingen zoals conservenblikken en drankblikjes vallen niet meer onder PMD, het wordt dus PD.

Statiegeld op drankblikjes

Vanaf 1 januari 2023 kunnen de metalen verpakkingen zoals conservenblikken bij het restafval. Die worden er met magneten en/of andere technieken tijdens de sortering uitgefilterd. Per 31 december 2022 wordt statiegeld op drankblikjes ingevoerd.

Start ook met afval scheiden

Doet u al aan het scheiden van PMD en/of glas? Goed bezig! Zodra de prijsverlaging is doorgevoerd ziet u dit op de factuur terug. Heeft u weleens gedacht aan afval scheiden, maar wordt dit nog niet gedaan vanwege de kosten? Dan is dit een goed moment om te starten. Lees meer over flessenglas en PMD of bestel direct rolcontainers online.

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 7.30 tot 17.00 uur