Wist u dat uw restafval energie oplevert? En dat deze energie weer door u gebruikt kan worden? Samen met Savelab Energieadvies hebben wij een programma ontwikkeld waarbij verkregen energie ontstaan uit verbranding van restafval weer terugkomt bij de gebruiker. Een manier om duurzamer te ondernemen en CO2-uitstoot te verminderen.

Verbranding van afvalstoffen staat laag op de “Ladder van Lansink”. Deze ladder laat zien hoe we het beste met ons afval om kunnen gaan. Preventie en hergebruik staan het hoogst op de ladder, wat aangeeft dat dit de milieuvriendelijkste keuze is. Recycling en hoogwaardige energiewinning zijn daarna de meest duurzame opties. Het verbranden of storten van afval staat onderaan en heeft de laagste prioriteit. Toch is er een manier om te profiteren van opgewekte energie uit restafval.

De Ladder van Lansink is vernoemd naar de Nederlandse politicus Ad Lansink. In 1979 diende hij  een motie in om op deze manier om te gaan met ons afval. Wie de ladder beklimt klimt langs de volgende treden.

Preventie

Bovenaan de ladder staat preventie, want voorkomen is beter dan genezen. Op deze trede wordt het ontstaan van afvalstoffen zoveel mogelijk beperkt.
Denk hierbij aan consumenten die hun eigen boodschappentassen meenemen of producten die worden gemaakt van materialen die zo min mogelijk schade toebrengen aan het milieu.

Hergebruik

De volgende trede is hergebruik. Producten worden in deze fase niet weggegooid, maar worden zo veel mogelijk opnieuw gebruikt.

Recycling

Producten die toch worden weggegooid moeten gescheiden worden ingezameld. Op deze manier kunnen ze worden verwerkt tot nieuwe producten. Oud karton wordt nieuw karton, glasscherven worden nieuwe flessen en bouw- en sloopafval wordt ingezet als nieuwe grondstof.

Energie

Het verbranden van afval staat onderaan de ladder, omdat grondstoffen op deze manier vernietigd worden. Via verbranding met energieterugwinning gaan deze grondstoffen niet helemaal verloren, omdat er bij de verbranding energie (Kwh) vrijkomt. Samen met Savelab Energieadvies zorgen wij er voor dat deze energie weer terugkomt bij de gebruiker. Ook benieuwd hoeveel stroom u terug kunt krijgen voor uw afval? Stuur dan even een mailtje naar info@savelab.nl of info@wastenet.nl.

Verbranden en storten

Idealiter eindigt de ladder bij energie, maar er zijn nog twee treden mogelijk. Het verbranden zonder hergebruik van energie en het storten van afval op stortplaatsen. Deze zijn aangegeven in het oranje en rood, omdat ze zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Deze opties zijn namelijk het meest schadelijk voor het milieu.
Verbranden zonder hergebruik van energie en storten op een vuilnisbelt wordt in Nederland vrijwel niet meer gedaan. Voor het storten van restafval bestaat in Nederland een stortverbod en alle Nederlandse afvalverbrandingsinstallaties wekken stroom op uit afvalverbranding.

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

[instagram-feed layout=grid]

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur