Van afval naar grondstof. De negende editie van de vakbeurs Recycling speelde in op de huidige ontwikkelingen op het gebied van afval en duurzaamheid. De beurs die plaatsvond van 20 t/m 22 november was gevuld met exposanten uit elke schakel in de afvalketen. Van inzameling, transport, sorteren, opslag, verwerking tot natuurlijk het belangrijkste thema van de afgelopen drie dagen: recycling.
Recycling in Nederland
Nederland doet het al goed op het gebied van recycling. We kunnen met trots zeggen dat we bij de top 5 van Europa horen. In 2014 werd al meer dan vijftig procent van onze gebruikte materialen gerecycled en de politiek pleit ervoor dat dit in de toekomst alleen maar meer wordt. Toch is er ook nog een hoop winst te behalen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat Nederlanders een stuk meer afval produceren dan de gemiddelde Europeaan. Waar een gemiddelde Europeaan rond de 481 kilo afval per jaar produceert, zitten Nederlanders, volgens cijfers van het CBS, al meer dan tien jaar boven de 550 kilo per persoon.
Affiniteit met afval
Wie op de vakbeurs stands vol met viezigheid, rottend afval en puin verwacht kan rustig ademhalen. Vakbeurs Recycling is geen afvalbeurs, maar een mogelijkheid voor exposanten om de bezoeker te laten zien hoe zij kunnen bijdragen aan de maatschappelijke wens om van oud materiaal nieuwe grondstoffen te maken. Een belangrijk aspect van een circulaire economie waar Nederland op lange termijn naar toe wil werken. Daarnaast is het een ideale setting om nieuwe klanten aan te spreken en te netwerken met bestaande klanten. Want “de afvalwereld is klein”, aldus vele standhouders. “Dit is een handige manier om binnen drie dagen bijna al mijn zakelijke connecties weer eens te spreken, vertelt een producent van luxe recycle-apparatuur. “En nog een stuk leuker ook! In drie dagen haal ik in wat me anders bijna een week en duizenden kilometers kost.” Hoezo duurzaam bezig zijn?
“Wie van zichzelf zegt affiniteit te hebben met afval, is niet helemaal goed bij zijn hoofd”, aldus een van de standhouders. Een gewaagde uitspraak voor iemand die al jaren meeloopt in de afvalsector. Maar de bedrijven die je kan vinden op de beurs, staan hier ook niet om hun liefde voor afval te verklaren. Zij presenteren hun ideeën, producten en visie op het verduurzamen of vergemakkelijken van de bedrijfsprocessen.
Van het afval zelf wordt deze zakenman dus niet gelukkig. “We produceren het allemaal en daar denken we vaak niet eens bij na”, vertelt hij. Maar waar hij wel blij van wordt, is om de verschillende afvalstromen op een innovatieve manier te verwerken en vooral om zijn klanten hierover te adviseren. Door het gebruik van onder andere zijn product kan er namelijk een stuk efficiënter gewerkt worden en geld bespaard worden. “200 euro per jaar houdt de manager nu over”, gaat de standhouder trots verder. Eerst kostte de verwerking van dit product al zo’n 200 euro per jaar. Na mijn advies zijn niet alleen die kosten geschrapt, maar houdt hij er ook nog eens 200 euro extra aan over. Een winst van 400 euro dus!” lacht hij. “Op zo’n manier maak je mensen blij met afval!”
Circulaire kunst
Nog zo’n opvallend gezicht op de beurs is kunstenares Cristina. Vanuit de gedachte dat recycling niet altijd hoeft te betekenen dat er van plastic een nieuwe plastic fles wordt gemaakt, creëert zij kunst van afvalmaterialen. Die materialen krijgt ze onder andere van connecties die ze heeft opgedaan op de beurs. Zo zit in een van de kunstwerken allemaal glasafval verwerkt en geeft ze bijvoorbeeld kunststofafval een nieuw leven door het aan de muur te hangen. Een bijzondere kijk op duurzaamheid en circulariteit, want de materialen hebben nu een nieuwe functie die lang mee gaat. Een kunstwerk zal namelijk niet zo snel opnieuw gereduceerd worden tot afval.
Maar Cristina is niet de enige die creatief omgaat met afval. Tussen de koffietentjes keken torenhoge gekleurde giraffes, gemaakt van teenslippers die gedumpt worden op Afrikaanse stranden, de bezoeker tegemoet.
Demoplein
Hoewel dit inmiddels de negende editie van de beurs is, hadden bezoekers dit jaar voor het eerst de mogelijkheid om de machines in actie zien. Professionals uit de industrie en bouw- en sloopsector hadden bij de organisatie aangegeven behoefte te hebben aan de mogelijkheid hun producten te demonstreren. En daar is gehoor aan gegeven. Het buitenplein van de evenementenhal werd omgedoopt tot demoplein waar exposanten hun meest prestigieuze apparatuur konden tonen. In de frisse buitenlucht keken bezoekers geïnteresseerd toe hoe Europe Recycling BV hun ‘Red Giant’ toonde. Een machine die hout tot snippers van 300 tot 400 mm verkleint. Vervolgens imponeerde Herwijnen Machinery met hun nieuwe dubbeldeks schudzeef van 4.7m hoog en 1.5m breed en een groenafvalschredder met een kracht van 250.000 nm.
Terwijl de bezoekers de houtsnippers nog uit hun haren schudden, zoeken ze snel de warmte in de evenementenhal weer op, waar op het kennisplein, in het midden van de beurshal, de volgende lezing over hergebruik van start gaat. Wie de noodzaak van recycling nog niet zag, moet inmiddels wel bekeerd zijn.
Wastenet op de beurs
Op deze beurs waren wij één van de vele bezoekers, maar begin 2019 staan wij zelf als exposant op een beurs! Op 23, 24 en 25 januari vindt de Vakbeurs Facilitair & gebouwbeheer plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Dus zet deze data alvast in uw agenda en grijp de kans om uw Afvalmanager te ontmoeten.
[instagram-feed layout=grid]
Contact met Wastenet inzameling
Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.
Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur