Afvalscheiding wordt gepromoot door door de overheid, we betalen afvalstoffenheffing en is er meer en meer informatie beschikbaar over afvalmanagement en de noodzaak van recyclen. Zo worden we steeds meer bewust van de waarde van ons afval. Toch kan het nog best lastig zijn om niet te verdwalen in de zee van informatie en regels en soms vraag je je wel eens af waarom het ook alweer allemaal zo moest. Daarom hieronder een paar feiten en fabels over het nut van afval scheiden.

Feit of fabel?

Afval scheiden is duur en levert weinig op

Dit is een fabel. In eerste instantie kan de huur van meerdere containers duur lijken, maar het kan ook veel opleveren. Wanneer al het afval in de restafval container terecht komt, zit die snel vol. De container zal vervolgens regelmatig moeten worden geleegd, wat geld kost. Restafval is de duurste afvalsoort om af te voeren, omdat dit afval niet meer gerecycled kan worden. Herbruikbare afvalstromen, waaronder papier en karton, zijn een stuk goedkoper om in te zamelen. Door de opbrengst van deze afvalsoorten kunnen de kosten voor het inzamelen en het verwerken omlaag. Wanneer je door afvalscheiding de restafvalstroom kleiner houdt, zal je maandelijks minder betalen voor afvalinzameling. Daarnaast kunnen de verschillende soorten afval worden gerecycled, waardoor belangrijke grondstoffen minder worden uitgeput. Zo levert het scheiden naast een kostenbesparing ook een milieubesparing op.

Ik betaal al afvalstoffenheffing, afval scheiden is dus niet meer nodig

Fabel. Dat er afvalstoffenheffing wordt betaald is geen reden om afval niet te scheiden. De belasting op afval is ontstaan om een duurzame afvalverwerking te stimuleren. Wanneer dit niet gedaan wordt zal de afvalverwerking minder efficiënt en daarnaast ook duurder worden.

We produceren meer dan 500 kilo afval per persoon per jaar

Feit. Volgens het CBS ligt het aantal afval dat we in Nederland per inwoner produceren al jaren boven de 550 kilo per jaar.

Afval scheiden heeft weinig nut, want uiteindelijk komt het toch weer op één hoop terecht

Dit is niet waar. Een groot deel van het gescheiden ingezamelde afval kan worden gerecycled. Zo wordt er van oud glas nieuw glas gemaakt, van oud papier en karton nieuw papier en kan gft afval worden omgezet in compost. Heel soms komt het wel eens voor dat ingezameld afval wordt afgekeurd. Dit is dan vaak omdat er afval bij zit wat niet in die container hoort. Bijvoorbeeld wanneer er veel plastic bij het gft afval zit. In deze gevallen is de stroom zo vervuild dat het niet meer gerecycled kan worden. Het afval wordt dan samen met het restafval verbrand.

Al die verschillende afvalbakken heeft geen zin. Nascheiding is net zo effectief

Nascheiding wordt wel eens toegepast in bepaalde omstandigheden. Zo wordt er na de verbranding van restafval metaalresten uit het residu gehaald en kunnen metalen blikken voor 95% uit overig afval worden gevist met behulp van een magneet. Toch zullen er veel waardevolle grondstoffen verloren gaan als we geen afval meer scheiden. Papier, glas, textiel en gft-afval wordt onbruikbaar als het bij het restafval terecht komt. Zo zal papier en karton gaan schimmelen als het nat wordt, waardoor de houtvezels niet meer gebruikt kunnen worden voor nieuw papier. Hoewel de technieken voor nascheiding steeds beter worden, is scheiden bij de bron voor bepaalde soorten afval nog steeds de meest effectieve methode.

Bedrijven hebben een grote verantwoordelijkheid als het gaat om afval scheiden

Dat klopt. Bij bedrijven komt er over het algemeen veel afval vrij. Daarom is het voor bedrijven verplicht geworden om, waar mogelijk, afval gescheiden in te zamelen. Niet alleen draag je als onderneming bij aan een milieubesparing, maar geef je je werknemers ook meteen het goede voorbeeld. Veel bedrijven zijn al goed op weg met een efficiënte afvalinzameling. Zo komt 65 procent van het ingezamelde papier en karton uit het bedrijfsleven.

Plastic kan niet goed worden gerecycled

Dat is niet waar. Zowel plastic verpakkingen als harde kunststoffen kunnen goed worden gerecycled. Plastic wordt zo veel mogelijk gerecycled tot nieuw plastic of gebruikt als grondstof. Het probleem met plastic afval is dus niet de verwerking, maar de hoeveelheid ervan. Jarenlang werd het merendeel van ons plastic naar China verscheept, maar in 2017 besloot China geen afval meer te importeren. In Europa kampen we daarom op het moment met een overschot aan plastic afval.

Afval scheiden kost veel tijd

Wanneer je je afvalinzameling helemaal opnieuw wilt indelen kan dit tijd kosten. Uitzoeken welke afvalstromen er in het bedrijf voorkomen, welke stromen haalbaar zijn om te scheiden en hoeveel dit gaat kosten is hierbij noodzakelijk. Voordeel is dat wanneer alles eenmaal geregeld is, er nog weinig aandacht aan hoeft worden besteed en het je wél wat oplevert. Gelukkig is er de mogelijkheid om hulp in te schakelen tijdens het proces. Vraag vrijblijvend onze afvalscan aan en wij maken kosteloos een analyse van uw huidige afvalinzameling. Naderhand krijgt u uitgebreid advies over wat afval scheiden u kan opleveren.

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

[instagram-feed layout=grid]

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur