Invloed van corona op bedrijfsafval

Bedrijven zijn één van de grootste afvalproducenten van Nederland. Kantoorpapier, etensresten, verpakkingen, productieresten; dit zijn maar enkele voorbeelden van wat er op een gemiddelde dag de prullenbak in gaat. Ben jij je bewust van hoeveel je weggooit? Doe mee met de week zonder afval!

reduse reuse recyleMilieu Centraal daagt Nederlanders uit om één week zo min mogelijk afval te produceren. Van 7 t/m 13 september  worden er tips gegeven en acties georganiseerd om de afvalberg in Nederland te verkleinen. Hoewel afval onze core business is, is Wastenet een grote voorstander van afval reduceren. Om een duurzame circulaire economie te realiseren moeten we ons grondstofverbruik zo veel mogelijk beperkten en uitgaan van ‘The Three R’s”: reduce, reuse, recycle.

Tip 1: Verminder kantoorafval

Per persoon gebruiken we per jaar zo’n 80 kilo papier. Ondanks dat papier goed hergebruikt kan worden is eenmalig gebruik nog steeds de norm. Vraag jezelf af; is het nodig dat ik dit nu print, schrijf notitieblokken helemaal vol i.p.v. een nieuw blad voor elk nieuw onderwerp en zeg nee tegen onnodige reclamefolders. Koop je nieuw papier? Zorg dat je kiest voor gerecycled papier, zodat de vraag hiervan toeneemt.

Tip 2: Herbruikbare bekers

Nederlanders drinken zo’n 260 liter koffie per persoon per jaar. Wanneer je voor elk kopje koffie een nieuwe beker gebruikt, stapelt de afvalberg zich snel op. Een mok of een herbruikbare beker voor onderweg scheelt al snel honderdduizenden bekers. Gebruik je toch kartonnen wegwerpbekers? Zorg dan voor een goede inzameling op kantoor. Jaarlijks komen er nog steeds zo’n 3 miljard kartonnen bekers bij het restafval terecht. Zonde, want wanner ze apart worden ingezameld zijn de bekers goed te recyclen.

Tip 3: Minder inkoop

Veel bedrijfsafval ontstaat aan de voorkant van het bedrijf, namelijk tijdens de inkoop. Vaak worden uit gewoonte dezelfde producten besteld, maar is het ook echt allemaal nodig? Kun je ook uit de voeten met minder of met tweedehands producten? Zijn de producten die je besteld voor éénmalig gebruik of kan je het laten repareren als het kapot gaat?

Tip 4: Sta stil bij wat je weggooit

Afvalvrij leven lijkt vaak moeilijk, omdat we niet bewust kijken naar wat we weggooien. Kijk eens kritisch op één dag naar wat je weggooit. Kun je voor hervulbare verpakkingen kiezen? Is het mogelijk om de afvalmaterialen voor een later moment te bewaren? En kunnen de etensresten later nog opgewarmd worden? Tip voor de horeca: wist je dat je met afval uit de keuken heerlijk kunt koken?

Tip 5: Huur in plaats van kopen

We zijn in Nederland nog erg gewend aan een lineaire economie. Wil je iets hebben? Dan koop je het, gebruik je het en gooi je het weer weg. Maar kopen is niet altijd de meest duurzame oplossing. In de transitie naar een circulaire economie zie je dat steeds meer bedrijven een leenconcept ontwikkelen. Hierdoor kun je net zo lang gebruik maken van een product als je wilt, maar schaf je het niet aan. Je betaalt een huurbedrag per week, maand of jaar en wanneer het product stuk gaat of je er geen functie meer voor hebt, gaat het terug naar de leverancier. Deze repareert hem of leent hem weer uit aan een nieuwe gebruiker.

Tip 6: Zorg voor een goed afvalmanagement

Klaar om jouw impact op het milieu rigoureus te verkleinen? Zorg voor een goed afvalmanagement. Door afval op een juiste manier in te zamelen en te laten afvoeren kan er veel materiaal worden hergebruikt en gerecycled. Een goed afvalmanagement maak afval scheiden makkelijk, toegankelijk en essentieel. Benieuwd hoe duurzaam uw afvalmanagement binnen uw bedrijf is? Vraag de gratis afvalscan aan.

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

[instagram-feed layout=grid]

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 7.30 tot 17.00 uur