Het woord ‘duurzaamheid’ kom je op dit moment steeds vaker tegen in de maatschappij. De fossiele brandstoffen nemen af, afval scheiden wordt op veel plaatsen gestimuleerd en gerecyclede producten winnen populariteit. Veel van ons begrijpen dat er een verandering in de huidige consumptiemaatschappij nodig is, willen we een gezonde toekomst voor onze wereld realiseren. Iemand die dit als geen ander begrijpt is Ron Vuur (67). Sinds een paar jaar leidt hij verschillende duurzaamheidsprojecten met het doel een duurzame en veilige toekomst voor onze kinderen.

 

 “Mijn doel is een afvalloze samenleving, waarin alles wordt hergebruikt of gerecycled.”

“Vuur is een passende naam voor mij, want het begon allemaal met een vonkje”, vertelt Ron. “Jarenlang was ik net als iedereen bezig met mijn eigen leven. Ik werkte hard, heel hard en wilde een mooi leven voor mij en mijn gezin creëren.” Zijn kijk op het leven veranderde jaren later plotsklaps toen hij al met pensioen was. Dit was het moment dat zijn kleinkinderen geboren werden.

“Ik realiseerde me dat ik een grotere verantwoordelijkheid had dan dat ik besefte”, gaat Ron verder. “Ik had er voor gezorgd dat deze prachtige mensen op de wereld waren gekomen en wist dat het mijn taak was om ervoor te zorgen dat zij straks nog een wereld hebben om in te kunnen leven.” De duurzaamheidsexpert liet er geen gras over groeien en besloot er alles aan te doen om de wereld een stukje beter te maken. “Ik ben een heel ondernemend persoon, dus als ik ergens in geloof dan ga ik daar meteen voor. Ik heb veel onderzoeken gelezen en ben samenwerkingen aangegaan met invloedrijke mensen. Mijn doel is een afvalloze samenleving, waarin alles wordt hergebruikt of gerecycled.”

Bakeliet als treinrails

Een van zijn meest recente samenwerkingen is de upcycling van het materiaal bakeliet uit oude meterkasten. Het omsmelten en recyclen van dit product wordt haast als onmogelijk bevonden, omdat het materiaal niet buigt bij verhitting. Ron zag een uitdaging dat aansloot bij zijn ambitie om álle afvalstromen recyclebaar te maken en besloot samen met afvalinzamelaar SUEZ de oplossing te zoeken. Zo vonden ze uit dat het materiaal onder hoge druk toch geperst kan worden in een nieuwe vorm en dat het onder andere erg geschikt is om andere materialen zoals plastic en beton te vervangen. Van het bakeliet uit de oude meterkasten maakte SUEZ kabelgoten voor een treinrails en Prorail bleek interesse te hebben. Na een proces van zo’n vijf jaar maakt Prorail nu als eerste bedrijf in Nederland gebruik van dit materiaal.

 

 Als ik bij directeuren aan tafel zit, vraag ik hen één ding: ‘Heeft u kinderen of kleinkinderen’.

Duurzaamheidsambitie

Wat voor Ron belangrijk is, is een persoonlijke aanpak. “In grote bedrijven bereik je niets als je onderaan begint” vertelt hij. Daarom besloot Ron niet zomaar een aantal bedrijven aan te schrijven, maar zocht hij direct contact met CEO’s, onder andere van ING. “Ik wil een verbinding maken tussen ambities, doelen en resultaten”, aldus Ron. “Ik moet mensen recht aankijken en laten inzien waarom ik dit doe. Als ik bij directeuren aan tafel zit, breng ik geen cijfers of onderzoeken mee naar de vergadering, maar vraag ik hen één ding: ‘Heeft u kinderen of kleinkinderen’. Daarna praat ik met hen over hoe zij deze wereld voor hun kinderen willen achterlaten en wat ze denken hieraan bij te kunnen dragen. Daar komen mooie, eerlijke gesprekken uit die leiden tot nieuwe duurzame projecten.

Koffieprut en sinaasappelschillen als zeep

Een ander groot project waar Ron mee bezig is, is het circulair maken van alle hotels op Texel. “Ik ben begonnen met Texel, omdat zij als kleine gemeenschap een voorbeeld kunnen zijn voor een goed werkende circulaire economie.” Ron is in gesprek met de wethouder van Texel en hoteleigenaren om te zien of het koffiedik en sinaasappelschillen uit de hotel-restaurants apart kunnen worden ingezameld voor de productie van duurzame zeepjes die in elk hotel beschikbaar zullen zijn voor de gasten. De zeepjes worden gemaakt naar het idee van  de Amsterdamse ondernemers initiatief SOOP. Een zeep gemaakt uit deze twee afvalstromen zonder chemische toevoegingen. Hierbij zorgt het koffiedik voor een milde scrub en de sinaasappelschillen voor de citrusgeur. Het project is op dit moment nog volop in ontwikkeling. “We zijn nog druk in gesprek en kijken daarnaast naar de mogelijkheid om de zeepfabriek op Texel te plaatsen voor volledige circulariteit.

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

[instagram-feed layout=grid]

Nieuwe generatie

Een groene toekomst kan natuurlijk niet worden gerealiseerd zonder de nieuwe generatie hierbij te betrekken. Daarom geeft Ron regelmatig lezingen en les op scholen. Ook zijn kleinkinderen, de motivatie achter zijn projecten, zijn betrokken. Zo gaf zijn kleindochter een spreekbeurt over het duurzame zeepproject, met als gevolg dat de hele klas nu vol overtuiging sinaasappelschillen inzamelt. “Dat is onwijs mooi om te zien”, vertelt hij. “Deze kinderen zijn degene die het waar moeten gaan maken in de toekomst, en het is geweldig om te zien hoe enthousiast ze worden van het idee iets te kunnen betekenen.”

Dezelfde reactie zag hij tijdens een les op een basisschool over de kostbare grondstoffen die in onze mobiele telefoons verwerkt zitten. Hij vertelde de klas dat er in andere landen kinderen van hun leeftijd zijn die dag in dag uit zwaar werk moeten leveren om het goud te leveren dat in onze smartphones zit. “Kinderen in deze tijd willen het liefst elk jaar de nieuwste IPhone en zijn zich, net als veel volwassenen, niet bewust van het leed en de vervuiling die hiermee gepaard gaat. Jaarlijks worden er zo’n 174 miljard smartphones weggegooid. Wat gebeurt hiermee? Wat gebeurt er met deze grondstoffen? Door de kinderen hier op een positieve manier kennis mee te laten maken leren ze de waarde van de spullen die ze bezitten.” Zo vroeg Ron de kinderen alle oude mobieltjes die thuis niet meer gebruikt werden, mee te nemen naar school. Ron bracht deze mobieltjes naar een recyclepunt, wat ook meteen geld opleverde. Waar dat geld voor gebruikt werd mochten de kinderen zelf bepalen. “Hoewel het idee van een schoolreisje zeker werd geopperd, besloot de groep unaniem dat een deel van de opbrengst naar het verzorgingstehuis in de buurt ging”, vertelt Ron. “Een mooi voorbeeld van de maatschappelijke betrokkenheid van de nieuwe generatie.”

Recycling ICT & datastromen

De scholing over onze smartphones is niet zomaar gekozen. Ron maakt zich namelijk ernstig zorgen over onze afhankelijkheid van ICT. “De vraag naar automatisering groeit in een enorm tempo”, verklaart Ron. “We kunnen niet meer zonder, waardoor onze kwetsbaarheid ook toeneemt.” Ron maakt zich zorgen over het gebrek aan controle op de datastromen zowel privé als zakelijk. “Daarnaast zijn we ons te weinig bewust van de vervuiling die technologie met zich meebrengt. Gelukkig neemt de aandacht voor groene, energiezuinige producten toe, maar dit weegt nog niet op tegen de enorme productie die maar blijft doorlopen.” Ron is daarom ook een groot voorstander van het zoveel mogelijk hergebruiken van apparatuur en is hij bezig met de realisatie van een datacentrum waar ‘frozen data’ wordt opgeslagen. “Hier wordt op dit moment nog niks mee gedaan, terwijl er wel steeds back-ups worden gemaakt, wat energie kost. Daarom ben ik aan het uitzoeken welke nieuwe manieren er kunnen worden toegepast om deze datastromen te kunnen hergebruiken.”

Wastenet support de duurzaamheidsprojecten van Ron Vuur en kijkt naar de mogelijkheden om Ron te ondersteunen in zijn missie om de toekomst groener te maken. Binnenkort meer!

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur