Gevaarlijke stoffen heten niet voor niets ‘gevaarlijke stoffen’. De afvoer daarvan moet voorzichtig en volgens de juiste wet- en regelgeving worden gedaan. Heb je als bedrijf gevaarlijk chemisch afval, dan dient de inzameling aan strenge eisen te voldoen. Ook als dit om kleine hoeveelheden gaat. Hoe gaat het in zijn werk en welk afval wordt als gevaarlijk gezien?

Chemisch afval veilig inzamelen en vervoeren

Chemisch of gevaarlijk afval kan belastend zijn voor mens en milieu. Zo belastend dat ze niet in aanraking mogen komen met andere afvalstoffen die worden verbrand of gerecycled. Chemisch afval moet via een aparte stroom worden afgevoerd en verwerkt. Hiervoor zijn speciale richtlijnen opgezet. Specifieke kennis is daarom essentieel. Niet alleen voor de inzamelaars en verwerkers, maar ook voor de bedrijven en medewerkers die te maken hebben met deze afvalstoffen.

Wat valt onder chemisch afval?

Onder gevaarlijk/chemisch afval valt:

 

  • Accu’s
  • Afvalwater met schoonmaakmiddel
  • Slibben
  • Medisch afval
  • Olieafval
  • Zuren
  • Batterijen
  • Verf/beits
  • Bestrijdingsmiddelen
  • (Spaar)lampen en tl-buizen

Mijn bedrijf heeft chemisch afval, wat nu?

Wanneer je als bedrijf chemisch afval wilt laten afvoeren, wordt dit op basis van de bestandsdelen ingedeeld in een sector en krijgt het een afvalstroomnummer. Een afvalstroomnummer is belangrijk voor de documentatie voor het vervoeren en verwerken.

Verzamelen van chemisch afval kan het best in lucht- en lekdichte drums van 60 of 200 liter of in gesloten jerrycans. Of kies voor een KGA-box voor klein gevaarlijk afval.

KGA-box

Een makkelijke, kleine box voor klein, chemisch afval met of zonder verpakking. Ideaal voor  kantoren, kleine garagebedrijven, werkplaatsen, schilderbedrijven of drukkerijen.

 Geschikt voor:

  • Oude toners
  • Lampen
  • Spuitbussen
  • Verfresten

Voor lege batterijen is er een Batterijbewaarbox Zakelijk van Stibat. Vraag hem gratis aan en Wastenet haalt hem kosteloos op als hij vol is.  

Dekselvaten

Vaker een kleine hoeveelheid gevaarlijk chemisch afval? Dan zijn dekselvaten een ideale oplossing. Er zijn dekselvaten van 30 tot 220 liter en hebben een schroef- of klemsluiting die het vat hermetisch afsluit.

Bulkcontainers

ICB’s (intermediate bulktanks) zijn herbruikbare kunststoffen container, omgeven door een kooiconstructie, met een grote inhoud van 1000 liter. Ze zijn gemonteerd op een houten of plastic pallet, waardoor ze ideaal zijn voor het inzamelen van chemische vloeistoffen.

Recycling van gevaarlijk chemisch afval

Chemisch afval wordt zo veel mogelijk hergebruikt. Alle bruikbare materialen worden er uitgehaald. Bijvoorbeeld het metaal, zink en staal uit batterijen en accu’s, het kwik uit thermometers, het chloor uit halogeenlampen, het glas uit tl-balken en het glycolen uit koelvloeistof. Afgewerkte olie wordt gefilterd en gedestilleerd tot nieuwe basisolie.

Chemisch afval dat niet kan worden gerecycled gaat naar speciale verbrandingsovens. De hoge temperatuur vernietigen de schadelijke stoffen uit het afval en verschillende reinigingsinstallaties zuiveren de schadelijke gassen die vrijkomen. Chemisch afval dat niet kan worden gerecycled of verbrand, wordt opgeslagen.

Het belang van chemisch afval juist inzamelen

Als chemisch afval bij het gewone restafval terecht komt. Wordt het als normaal afval verbrandt en gefilterd. Op deze manier komen er schadelijke stoffen vrij, die vaak niet opgevangen worden door de filters die gebruikt worden in dat verbrandingsproces. Zo komt het in de natuur terecht. Het vervuilt de bodem, lucht en grondwater. Waardoor er flinke schade kan ontstaan. Lever daarom chemisch afval altijd op de juiste manier in.  

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

[instagram-feed layout=grid]

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 7.30 tot 17.00 uur