Afval scheiden op de bouwplaats? Vaak wordt, ook bij grote projecten, veel afval in gecombineerde afvalcontainers gegooid. Zonde, want dan betaalt u de kosten voor het uitsorteren aan de afvalinzamelaar, terwijl niet altijd alles even goed gesorteerd en dus gerecycled kan worden. Een gecombineerde container lijkt misschien tijd te besparen, maar met een goed plan hoeft dat niet. Zo kunt u flink besparen op kosten, het milieu en wordt uw bedrijf duurzamer.

Chemisch afval veilig inzamelen en vervoeren

Chemisch of gevaarlijk afval kan belastend zijn voor mens en milieu. Zo belastend dat ze niet in aanraking mogen komen met andere afvalstoffen die worden verbrand of gerecycled. Chemisch afval moet via een aparte stroom worden afgevoerd en verwerkt. Hiervoor zijn speciale richtlijnen opgezet. Specifieke kennis is daarom essentieel. Niet alleen voor de inzamelaars en verwerkers, maar ook voor de bedrijven en medewerkers die te maken hebben met deze afvalstoffen.

Maak een duidelijk plan voor het scheiden van afval

Puin, beton, metaal, hout en gips zijn allemaal grondstoffen die op de bouwplaats gescheiden kunnen worden. Door afval te scheiden op de bouwplaats werkt u mee aan betere recycling en dus een beter milieu. Met een duidelijk plan is dit goed haalbaar, werkbaar voor uw medewerkers en bespaart u kosten en het milieu.

Maak een plan in 6 stappen

Met een duidelijke plan is het voor uzelf en de medewerkers helder wat te doen.

Stap 1 – projecten bepalen

Zet eerst op papier welke projecten er ingepland zijn, welke klussen daarbij gedaan worden en welk afval daarbij vrijkomt. Probeer dit zo gedetailleerd mogelijk uit te werken. Bij het slopen van muren, is er bijvoorbeeld veel puin, maar wellicht ook leidingen, gips, dakafval en glas. Er zijn erg veel afvalsoorten die u op de bouwplaats al kunt scheiden, zoals:

Er zijn containers van 3m3, 6m3, 10m3, 12 m3, 14m3, 20 m3 en 40 m3 beschikbaar. Neem voor de speciale afvalsoorten of vragen even contact met ons op.

Stap 2 – Bepaal het volume per afvalstroom

Als u weet welke afvalsoorten u kunt scheiden, maakt u een schatting van het volume per afvalsoort. Handig hierbij is om alvast rekening te houden van de locatie van het project. Het is niet haalbaar om honderden meters te lopen naar de juiste container. Geef daarom per locatie aan hoeveel er van een bepaalde afvalsoort wordt verwacht.

Stap 3 – stel een plaatsingsplan op

Bepaal welke containers op welke locatie komen te staan. Houd hierbij rekening met de toegankelijkheid van de containers

Stap 4 – Maak een strategisch plan

Als een bouw- en sloopcontainer vooraan staat, dan kan het gebeuren dat in de snelheid een stuk hout erin wordt gegooid. Door de houtcontainer voor de bouw- en sloopcontainer te plaatsen, voorkom je dit. Het moet voor de medewerkers zo efficiënt mogelijk gemaakt worden, maar wel doeltreffend.

Stap 5 – Maak het duidelijk

Zorg dat het duidelijk is welke container voor welke afvalsoort is. Plaats bijvoorbeeld bordjes, werk met kleuren of maak een vaste volgorde van de bakken.

Stap 6 – communiceer

Communiceer het plan helder met uw medewerkers, leg uit hoe en waarom u wilt scheiden en controleer erop dat het gebeurt.

Waarom afval scheiden op de bouwplaats?

Er zijn veel voordelen om afval te scheiden op de bouwplaats. Buiten dat het snel veel voordeliger is om alle afvalsoorten in aparte containers te scheiden, heeft het ook voor het milieu grote voordelen. Als bouwafval apart ingezameld wordt, kan het goed gerecycled worden. Hierdoor hoeven er minder grondstoffen gewonnen te worden, wat uitputting ervan vermindert en er daardoor minder CO2 uitstoot. Zo werkt u mee om Nederland circulair te maken in 2050 en wordt uw bedrijf duurzamer.

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

[instagram-feed layout=grid]

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 7.30 tot 17.00 uur