Horecaondernemers werken steeds milieubewuster. Zo staan er steeds vaker biologische en/of seizoensgebonden gerechten op de kaart en wordt er steeds meer samengewerkt met lokale leveranciers. Maar hoe zit het met het afval? 

Gemiddeld produceren horecabedrijven dubbel zoveel bedrijfsafval als kantoren. Veel afval komt helaas nog steeds bij het restafval terecht, terwijl er juist in de horeca ontzettend goed gescheiden kan worden. Daarnaast lopen veel horecabedrijven tegen een aantal belemmeringen aan. Zo is het niet altijd even makkelijk om groene containers te plaatsen en te legen in de binnenstad en krijg je te maken met regels van de gemeente over waar er wel of geen containers mogen staan. Daarnaast is het soms lastig om verschillende containers te plaatsen in een relatief kleine ruimte, zonder dat het de uitstraling van je bedrijf aantast. Maar hoe regel je je afvalmanagement dan wel goed?

Voorkom verspilling

Jaarlijks wordt er in de horeca 55.000 ton aan eten weggegooid. Een enorme belasting op het milieu, want voor de productie van voedsel is veel grond, water en energie nodig. En daarnaast is het natuurlijk ook gewoon weggegooid geld. Door een paar maatregelen te nemen kan je de voedselverspilling van je onderneming een flink stuk terugdringen. Grote kans dat je dan ook nog eens minder groencontainers nodig hebt!

Verklein de porties

Als het vaak gebeurt dat gasten een groot deel van hun bestelde eten niet opeten, is het te overwegen om kleinere porties te serveren. Vooral in de bijgerechten loont dit snel. Willen de gasten alsnog iets meer? Laat ze dit dan gratis, of tegen een klein tarief bijbestellen. Door kleinere porties te serveren verminder je  ook je inkoop en kan je dus verspilling voorkomen. Overweeg daarnaast om één keer in de week een ‘restjesdag’ in te plannen. Een goedkopere maaltijd gemaakt van de restjes uit de koeling. Dit duurzame initiatief wordt door steeds meer horecaondernemers omarmt.

Verminder het afvalvolume

Om je afvalvolume te verminderen is het slim om eens goed te kijken naar je inkopen. Hoe zitten de producten verpakt? Zijn er alternatieven met minder verpakkingsmateriaal? Kijk daarnaast naar de producten die je meegeeft of op tafel zet. Van welk materiaal zijn de meeneembekers gemaakt? Zijn de suikerzakjes en de pepermuntjes/snoepjes apart verpakt?

Maak gebruik van doggybags

Hoewel doggybags steeds verder uit de taboesfeer komen, vinden veel mensen het nog wat gênant om er naar te vragen. Neem als restaurant zelf het initiatief door het actief aan mensen aan te bieden. Zo heb je zelf minder afval en laat je mensen langer genieten van jouw heerlijke eten!

Afval scheiden

Nadat je een aantal maatregelen hebt genomen om het bedrijfsafvalvolume te beperken is het tijd om te kijken naar een goede inzameling. Veel afvalstromen die vrijkomen in de horeca kunnen goed gerecycled worden. Kies daarom voor een goede afvalscheiding. Geen idee waar je moet beginnen? Hieronder beschrijven we de meest voorkomende afvalstromen binnen de horeca. Liever wat meer informatie? Wij geven graag vrijblijvend advies, zodat ook jij een echte afval-pro kan worden!

Organisch afval

Gekookte etensresten, groente- en fruitafval, vlees- en visresten, koffiedik en ander organisch afval is een van de grootste afvalstromen binnen de horeca. Dit wil je natuurlijk snel, lekvrij en zonder nare geurtjes inzamelen. Containers voor organisch afval worden altijd omgewisseld volgens de HACCP richtlijnen. Bij Wastenet hebben we rolcontainers vanaf 120 liter, zodat er altijd een (kleine) rolcontainer in de keuken past. Het organisch afval, ook wel Swill genoemd, wordt na inzameling verwerkt in vergistingsinstallaties tot biogas en duurzame compost.

Glasafval

Drankflessen, frisdrankflesjes en verpakkingsafval. In horecaondernemingen is veel glasafval te vinden. Glas is een van de beste materialen om te recyclen. In de meeste gevallen is het zelfs 100% recyclebaar! Maar dit is alleen mogelijk als het apart wordt ingezameld. Je kan niet zomaar met al je glas naar de dichtstbijzijnde glascontainer, dus een rolcontainer voor glas in of naast je pand is geen overbodige luxe. Een glascontainer is daarnaast ook goedkoper om te legen dan een restafvalcontainer. Naast dat het goed is voor het milieu, gaat het dus ook nog eens geld besparen.

Frituurvet en olie

Frituurvet en olie moet altijd apart worden opgevangen. Hier zijn speciale drums voor beschikbaar, maar ze mogen ook in jerrycans in een rolcontainer worden ingezameld. Frituurvet en olie wordt na inzameling verwerkt tot biodiesel.

PMD

Verpakkingsmateriaal van plastic en blik zorgt ervoor dat de restafvalcontainer snel vol raakt. Door dit apart in te zamelen voorkom je een hoog (en dus duur) restafvalvolume. Sinds kort biedt Wastenet ook PMD containers aan voor bedrijven. De rolcontainers zijn beschikbaar in de maten 240 liter, 660 liter en 1.100 liter en zijn goedkoper om af te voeren dan restafval.  

Papier en karton

Naast plastic verpakkingen wordt er veel geleverd in kartonnen dozen. Papier en karton is een van de goedkoopste afvalsoort om af te laten voeren en het kan meerdere malen gerecycled worden. Zonde om dit bij het restafval te gooien. Ook vertrouwelijk papier kunnen wij voor u inzamelen. Eenmalig of op afroep.

Restafval

Hoe goed je je afvalmanagement ook onder controle hebt, er zullen altijd afvalsoorten zijn die niet meer kunnen worden gescheiden. Dit komt terecht bij het restafval. Om uw facturen zo laag mogelijk te houden is het slim om zo min mogelijk bij het restafval weg te gooien. Dit is namelijk de duurste container om te legen. Het restafval wordt niet gerecycled, maar wordt verbrand met energieterugwinning.

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

[instagram-feed layout=grid]

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur