Het nieuwe schooljaar gaat weer beginnen. Nieuwe klassen, nieuwe gezichten en nieuwe lesstof. Een goed moment om nieuwe thema’s te introduceren. Bijvoorbeeld afval scheiden!

Kinderen zijn de toekomst (cliché, maar waar?). Wanneer we de nieuwe generaties leren dat afval scheiden belangrijk is, maken we de wereld steeds een stapje duurzamer. Als er op school aandacht wordt besteed aan een goed afvalmanagement, leren kinderen de waarde van hun afval kennen. Zo transformeer je een leeg pakje drinken tot een waardevolle grondstof.

Jong geleerd is oud gerecycled

Het hergebruiken, scheiden en recyclen van afvalstoffen wordt in de toekomst steeds belangrijker. Het is daarom nodig dat kinderen het belang hiervan op jonge leeftijd leren. Het klaslokaal is hier een ideale setting voor. Gelukkig wordt afvaleducatie op scholen steeds vaker gedaan. Uit een onderzoek van Nederland Schoon blijkt dat 77% van de leerkrachten in het basisonderwijs en 75% van de docenten in het voortgezet onderwijs het leuk vinden om les te geven over (zwerf)afval en recycling. In hetzelfde onderzoek gaven de leraren aan dat er alleen wat vaker tijd voor vrijgemaakt moet worden. Wilt u ook graag meer aandacht besteden aan het onderwerp afval in de klas? Goed bezig!

Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Wanneer we op jonge leeftijd leren over afval scheiden, wordt dit op latere leeftijd al snel een (goede) gewoonte. Als onderwijsinstelling doe je er dus goed aan om het goede voorbeeld te geven en bewust om te gaan met afval. Naast een goed afvalmanagement (lees hier zo meer over), kun je het onderwerp op verschillende manieren integreren in het klaslokaal.

 

  • Spelenderwijs leren: via ‘aan de slag met afval’ doe je veel inspiratie op voor afvalspelletjes, lessen over zwerfafval en inspirerende gastlessen en excursies met een afvalthema.
  • Betrek de leerlingen bij de afvalinzameling: deel stickers uit aan kinderen die hun afval in de juiste afvalbak gooien en laat de leerlingen zelf de afvalbak versieren.
  • Hergebruik: Vraag de kinderen en hun ouders om broodtrommels en hervulbare flessen mee te nemen in plaats van plastic flessen en zakjes.
  • Faciliteer: Zorg dat er genoeg afvalbakken beschikbaar zijn door de hele school en doe zelf ook mee! Door het goede voorbeeld te geven inspireer je de leerlingen om het na te doen.

Afvalmanagement in het onderwijs

In onderwijsinstellingen blijft papier en karton één van de grootste afvalsoort. Dit kan heel makkelijk gescheiden worden ingezameld en is ook nog eens goedkoper om in te zamelen dan restafval. Handig! Want door te besparen op afvalkosten blijft er meer budget over voor andere activiteiten?.

Naast papier- en kartonafval is het in sommige gevallen ook verstandig om PMD (verpakkingen en drinkpakjes) afval of organisch afval (etensresten) apart in te zamelen. Nadat al het afval dat gescheiden kan worden apart is ingezameld blijft er alleen nog restafval over.

Bij grotere organisaties, waar een keuken aanwezig is, is het soms ook rendabel om naast het organisch afval ook frituurvet en flessenglas apart in te zamelen.

Inzamelingsmiddelen

Afvalstraatje

Om de afvalbakken goed zichtbaar te maken kunt u kiezen voor een afvalstraatje in de klas. Dit zijn verschillende afvalbakken in één blok met een handig afvalscheidingssysteem. Op de containers staat aangegeven welke afvalsoort waar hoort.

Rolcontainers

Het is ook mogelijk om rolcontainers te gebruiken voor de inzameling van de verschillende afvalsoorten. De rolcontainers zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Iedere afvalstroom heeft een aparte kleur, waardoor het makkelijk te zien is om welk afval het gaat. Grijs = restafval, groen = organisch afval, oranje = PMD, blauw = papier en karton en geel = flessenglas.

Miniperscontainer

Heeft u veel afval van één soort? Bijvoorbeeld veel papier en karton? Dan is een miniperscontainer vaak de oplossing! De container past makkelijk in kleine ruimtes en perst grote hoeveelheden afval handig samen, waardoor het bijna geen ruimte meer inneemt.

Gratis advies

Wilt u graag afval scheiden maar weet u niet welke containers er nodig zijn en of er wel genoeg ruimte is? Neem contact met ons op voor gratis advies. Wij kunnen u telefonisch adviseren of komen vrijblijvend langs om de afvalsituatie in te schatten. Geen kosten aan verbonden!

Ondanks brand bij AVR in Rotterdam gaat afvalinzameling gewoon door

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: er is een ernstige brand uitgebroken bij afvalverwerker AVR in de Botlek, Rotterdam. Gezien AVR een grote speler is op het gebied van afvalverwerking in Nederland, zou dit nieuws zorgen bij u kunnen oproepen over uw...

Minder CO2-uitstoot door multi-inpakmachine

Bestellingen met diverse artikelformaten, zorgen bij webwinkels vaak voor onnodig grote dozen om het te verpakken en versturen. Dit zorgt niet alleen voor verspilling van karton en vulmateriaal, maar ook dat het pakket meer ruimte inneemt tijdens het vervoer. Hierdoor...

Inzameling corona-afval volgens richtlijnen

Niet meer dan logisch dat afval afkomstig van Corona testlocaties met zorg wordt ingezameld en afgevoerd. Echter door gebrek aan kennis en organisatie gaat het toch mis en wordt het als bedrijfsafval ingezameld. Maar wat is het probleem en hoe moet het dan?

[instagram-feed layout=grid]

Contact met Wastenet inzameling

Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mail ons
Of bel 072-7202206 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur